Economic Local

Care sunt locurile de muncă bine plătite, din Iași, pe care se bat candidații. Curierii și inginerii în construcții și-au găsit cel mai repede un job în luna martie 2021

Publicat: 19 apr. 2021
Ciprian Necula, director adjunct în cadrul AJOFM Iași, sediul AJOFM Iași
Potrivit lui Ciprian Necula, director adjunct în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, pandemia COVID-19 a schimbat piața muncii. În ultimul an, locurile de muncă din domeniile construcții, curierat, logistică s-au ocupat cel mai repede de către candidați

Locurile de muncă din domeniile logistică, curierat, construcții au fost cele mai căutate în luna martie 2021, dar și cele care s-au ocupat cel mai repede de către candidați. Curierii și inginerii în construcții sunt cei mai norocoși, reușind să se angajeze în câteva zile de la susținerea interviului de angajare. Potrivit AJOFM Iași, astăzi sunt disponibile 436 de locuri de muncă vacante

Persoanele care și-au căutat un loc de muncă în luna martie 2021 au avut cele mai mari șanse de angajare ca ingineri în construcții, curieri, șoferi sau în logistică. Durata de ocupare a unui loc de muncă, în luna precedentă, a fost de câteva zile până la 3 luni, în funcție de experiența pe piața muncii, vârstă și dacă aceștia erau șomeri înainte de a se angaja. Curierii și inginerii în construcții și-au găsit cel mai repede un loc de muncă, în continuare patronii oferind salarii atractive pentru aceste posturi, întrucât au nevoie rapidă de personal calificat.

Cele mai căutate meserii de pe piața muncii, din această perioadă, sunt cele din domeniul construcțiilor, fiind vorba de ingineri sau meseriași în construcții, dar și în logistică, fiind căutați angajați pentru depozite, șoferi și curieri pentru firmele care fac livrări la domiciliu. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentri Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, se observă o tendință de creștere a numărului locurilor de muncă vacante de la lună la lună. În prezent sunt disponibile 436 de posturi libere. De asemenea, statisticile arată că și numărul de anunțuri de pe site-ul OLX a crescut în luna martie 2021, față de februarie 2021.

Domeniile construcții și curierat sunt cele mai ofertante în privința salariilor oferite de patronii din Iași

Astfel, luna trecută au fost postate 2.341 de anunțuri de angajare, în creștere cu 15 la sută față de februarie 2021 și cu 5 la sută mai mult față de martie 2020. Iașul este pe locul locul 3, la nivel național, ca anunțuri de angajare publicate de angajatori în luna martie 2021, după Brașov și Timiș. Salariile oferite de patronii din Iași ajung până la 1.000 de euro, în cazul inginerilor din construcții, iar curierii pot câștiga și 3.500 de lei lunar. Cei mai puțini bani îi primesc angajații din depozite, care primesc între 2.000 și 2.500 de lei, lunar.

Potrivit lui Ciprian Necula, director adjunct în cadrul AJOFM Iași, tendința de angajare, pe domenii, s-a menținut în ultimul an, de la debutul pandemiei COVID-19. „Ocuparea forței de muncă din rândul șomerilor, aproximativ 9.000 de angajări, arată astfel pe domenii de activitate: servicii- 43 la sută, industrie- 17,3 la sută, construcții- 15,5 la sută, agricultură- 4 la sută, sănătate- 4 la sută, confecții- 4 la sută și alte domenii- 12 la sută. Perioada medie de ocupare a unui șomer este de 3 luni de la data înregistrării în evidența AJOFM”, susține Ciprian Necula, director adjunct în cadrul AJOFM Iași.

Șomerii din Iași pot urma cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM

Până la data de 21 aprilie 2021, ieșenii au la dispoziție 436 de locuri de muncă vacante, potrivit AJOFM Iași. Cele mai multe sunt în domeniile servicii, 202 posturi, și construcții, 141 de oferte de muncă. În confecții se caută 50 de specialiști, iar în industrie sunt 33 de posturi. În agricultură sunt disponibile 6 joburi și alte 4 în sănătate și asistență socială. De asemenea, șomerii din Iași care vor să învețe o meserie nouă o pot face urmând cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași. Acestea se fac în funcție de cerințele pieței, astfel că în această perioadă se organizează cursuri de inspector resurse umane, coafeză, electrician sau specialist în domeniul agricol. Rata șomajului a scăzut în luna martie 2021.

Adauga un comentariu