National

Care sunt modificările drastice aduse bugetului românilor în 2021

Publicat: 29 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt modificările drastice aduse bugetului românilor în 2021
Crește salariul minim în 2021.

Guvernul Florin Cîțu, proaspăt instalat, a adus o serie de modificări în bugetul românilor pentru anul 2021. Se vor observa diferențe în ceea ce privește prețul energiei electrice în anul următor, în sensul că se scumpește cu până la 26%.

Astfel că, în cazul unui consum mediu, la un apartament cu două camere, care este de 120 kWh/ lună, se plătesc în prezent 60 de lei pe lună. De la 1 ianuarie 2021, prețul va crește simțitor și va ajunge la 70-75 de lei pe lună.

S-au realizat modificări și în ceea ce privesc ratele bancare.

Ratele bancare se amână doar pentru cei care lucrează în domenii grav afectate de pandemie

Prim-ministrul Florin Cîțu spune că va găsi soluții pentru a prelungi această amânare a ratelor la bănci, dar nu pentru toată lumea. Cel mai probabil, această derogare se va aplica, așa cum spun voci din lumea bancară, pentru cei care lucrează în activități grav afectate de pandemie, cum sunt cei din domeniul HoReCa. Pentru toți ceilalți, vor trebui să plătească mult mai mult pe lună, pentru a recupera această perioadă în care și-au suspendat rata la bancă.

„Am avut discuții privitor la amânarea ratelor la bănci, există o decizie prin care putem amâna până la 9 luni, dar există soluții pentru a putea amâna în continuare. Vreau să le spun românilor că am lucrat pentru a găsi o soluție pentru a putea amâna în continuare ratele la bănci, iar detaliile le veți primi în perioada următoare.”, a spus Florin Cîţu, noul Premier al României, la finalul ședinței de Guvern de luni, 28 decembrie.

În cazul unui credit de 290.000 de lei (pe 30 de ani), rata lunară este în prezent de 1.557 de lei. În situația în care rata la casă a fost amânată, după 1 ianuarie va trebui achitată o sumă mai mare de 1.737 de lei, din cauza dobândei acumulate în 9 luni de suspendare: 10.822 ( dobânda 5%). Astfel că, timp de 5 ani, va fi o rată mai mare cu 180 de lei pe lună.

De asemenea, salariul minim va crește odată cu începerea noului an.

Dacă în momentul de față, salariul minim este de 2.230 de lei brut și 1.346 de lei net, de la 1 ianuarie 2021, va fi 2.300 de lei brut și 1.386 de lei net. Așadar, salariul minim va crește cu 40 de lei net pe lună.

Florin Cîțu: „Nu sunt adeptul tăierii salariilor”

Noul premier al României a declarat că salariile din domeniul bugetar nu vor suferi modificări. Mai mult, el a precizat că legislația va fi analizată, în cazul apariției unor anomalii și excepții în acest sens.

„Nu vor fi tăiate salariile din domeniul bugetar. Nu sunt adeptul tăierii salariilor. Acestea rămân la valoarea din 2020. Vom analiza legislația, pentru că au apărut anomalii și excepții, vom face o analiză amplă și până atunci veniturile vor fi la nivelul lunii decembrie 2020. Am avut o discuție cu sindicatele despre salariul minim. Sindicatele au venit cu o propunere de a crește salariul minim. Am găsit o formulă de compromis pentru toată lumea. Salariul minim va crește puțin peste rata inflației în anul următor. Înțelegem și costurile pentru antreprenori.”, a declarat Florin Cîțu.

Adauga un comentariu