National

Care sunt punctele slabe ale cancerului, conform specialistilor

Publicat: 14 apr. 2019
1

Oamenii de stiinta au incercat sa „descompunacancerul si sa ii descopere slabiciunile, pentru a gasi noi optiuni de tratament.

O echipa de cercetatori de la Wellcome Sanger Institute au reusit sa dezactiveze fiecare instructiune genetica din 30 de tipuri de cancer. Astfel, au descoperit 600 de vulnerabilatati, fiecare din ele putand fi un punct de plecare pentru posibile medicamente.

Acest studiu deschide orizontul pentru medicamentele impotriva cancerului personalizate. In prezent, tratamentele impotriva cancerului sunt mult prea intruzive – chimioterapia, de exemplu, poate afecta negativ corpul in timp ce lupta cu cancerul.

Printre cercetatori s-a numarat si doctorul Fiona Behan. Mama ei a murit dupa ce a facut cancer de doua ori – prima tura de chimioterapie i-a distrus inima, astfel incat nu a mai avut putere pentru urmatoarea runda de tratamente.

„Asta este atat de important pentru ca momentan tratam cancerul prin tratarea intregului corp al pacientului”, a zis Behan. „Nu tintim celulele canceroase in mod specific. Informatia pe care am descoperit-o in acest studiu a identificat punctele slabe cheie din celulele canceroase, si ne va permite sa dezvoltam medicamente care sa tinteasca cancerul si sa lase tesutul sanatos teafar”.

Cercetatorii au reusit sa dezactiveze, cu ajutorul tehnologiei CRISPR, aproximativ 20.000 de gene din peste 300 de tumori crescute in laborator, corespunzatoare la 30 de tipuri de cancer. Din ele, 6.000 s-au dovedt a fi esentiale pentru supravietuirea cancerului. Din ele, multe sunt deja baza dezvoltarii unor tratamente noi pentru cancer, astfel incat cercetatorii au scurtat lista la 600 de posibile gene de luat in considerare pentru viitoarele medicamente.

„Aceasta cercetare ofera niste puncte de plecare excelente, iar urmatorul pas va fi o analiza complexa a genelor care au fost identificate drept slabiciuni in acest studiu, pentru a determina daca intr-o zi vor duce la dezvoltarea de noi tratamente pentru pacienti”, a explicat profesoara Karen Vousden, cercetatoarea sefa la Cancer Research UK.
Adauga un comentariu