Prima pagină » Sanatate » Care sunt valorile normale ale glicemiei? Iată cum era măsurat nivelul glucozei din sânge înainte de 1989

Care sunt valorile normale ale glicemiei? Iată cum era măsurat nivelul glucozei din sânge înainte de 1989

06 ian. 2022, 14:21,
în Sanatate

Dacă nu știi care sunt valorile normale ale glicemiei, ai ajuns în locul potrivit. În acest articol, vei afla tot ce trebuie să știi despre nivelul glucozei din sânge, dar îți vom dezvălui și cum era măsurată glicemia înainte de 1989.

Glicemia este determinată de concentrația de glucoză prezentă în sânge. Glucoza, la rândul ei, rezultă din procesul metabolic, efectuat de organism prin digerarea alimentelor ce conțin carbohidrați. Important de precizat este faptul că glucoza este necesară pentru o bună funcționare a creierului. Astfel că, dacă te simți slăbit, amețit, ai grețuri sau furnicături în mâini și picioare, trebuie să știi că acestea ar putea fi primele semne ale unor fluctuații ale glicemiei. Iată care sunt valorile normale ale glicemiei.

o persoană care își verifică glicemia

Dacă te simți slăbit, amețit, ai grețuri sau furnicături în mâini și picioare, trebuie să știi că acestea ar putea fi primele semne ale unor fluctuații ale glicemiei.

Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Nivelul glucozei din sânge poate varia în funcție de mai mulți factori: tipul de alimentație, vârsta persoanei, starea de sănătatea, activitatea fizică desfășurată, factorii genetici, nivelul de stres și oboseala, tratamentele medicamentoase, momentul din zi în care se măsoară (după masă se înregistrează o creștere a valorilor).

În cazul adulților, valorile normale ale glicemiei, pentru persoanele sănătoase, sunt următoarele: pe nemâncate (8 ore) – sub 100 mg/dl (70–99 mg/dl), înainte de masă – sub 100 mg/dl (70–99 mg/dl) și după una sau două ore după servirea mesei – sub 140 mg/dl (între 70-130 mg/dl). În cazul persoanelor cu diabet, lucrurile stau diferit: pe nemâncate (8 ore) – sub 100 mg/dl, înainte de masă – 70–130 mg/dl, după una sau două ore după servirea mesei – sub 180 mg/dl și la culcare – 100-140 mg/dl.

În cazul femeilor însărcinate sănătoase, valorile normale sunt: înainte de masă – 69-75 mg/dl; la una-două ore după servirea mesei – 105-108 mg/dl. În schimb, valorile glicemiei pentru femeile însărcinate cu diabet trebuie să fie: 60-99 mg/dl (înainte de masă) și sub 140 mg/dl (la una sau două ore după servirea mesei). Valorile normale ale glicemiei în cazul diabetului de sarcină sau gestațional trebuie să arate în felul următor: 95 mg/dl (înainte de masă) și 120 mg/dl (la una sau două ore după servirea mesei).

În ceea ce-i privește pe copiii diabetici, valorile normale sunt: pentru copii diabetici sub șase ani – 80-100 mg/dl (pe nemâncate) și 100-180 mg/dl(înainte de masă); pentru copii diabetici de 6-12 ani – 80-180 mg/dl (pe nemâncate), 90-180 mg/dl(înainte de masă), aproximativ 150 mg/dl (la una sau două ore după servire mesei); pentru copii diabetici de 13-19 ani – 70-150 mg/dl (pe nemâncate), 90-130 mg/dl (înainte de masă) și aproximativ 150 mg/dl (la una sau două ore după servirea mesei).

o persoană care își face insulină

În cazul femeilor însărcinate sănătoase, valorile normale sunt: înainte de masă – 69-75 mg/dl; la una-două ore după servirea mesei – 105-108 mg/dl.

Valorile glicemiei înainte de 1989: Istoria diabetului

Deși istoria diabetului debutează în Antichitate, pe vreme egiptenilor (anul 1500 IC), posibilitatea de măsurare a glicemiei a fost posibilă abia la începutul secolului al XIX-lea, sub forma unor teste simple, colorimetrice, ce decelau glicozuria (prezența glucozei în urină). De aceea, Trommer (1841) şi Von Fehling (1848) au realizat primele teste calitative urinare colorimetrice, care decelau doar prezența glucozei în urină, dar nu cuantificau şi cantitatea de glucoză la acest nivel, potrivit sprijinpentrudiabet.ro.

În anul 1850, Jules Maumene a dezvoltat primul test tip bandeletă, confecționat din fâşii de blană de oaie, impregnată cu clorură de staniu. Peste aceasta se aplicau câteva picături de urină, iar dacă apărea un precipitat de culoare neagră, acest fapt trăda prezența glucozei.

Prima bandeletă de hârtie a fost dezvoltată de George Oliver, în 1883. Pentru aceasta a fost folosit reactivul carmin-indigo capabil să detecteze glicozuria.

Anii au trecut, iar medicina a evoluat. În 1965, Ernie Adams şi echipa sa au dezvoltat prima bandeletă pentru aprecierea glicemiei în sânge, numită Dextrostix. Bandeleta era impregnată cu reactiv, necesita o picătură mare de sânge ( 50-100 µl, în comparaţie cu doar 0.5 µl la glucometrele actuale ). După un minut se spăla suprafaţa bandeletei de sânge şi culoarea obţinută se compara cu o scală colorimetrică, pentru a obţine o valoare semicantitativă a glicemiei. Acest tip de testare a glicemiei a fost rezervată doar uzului de către cadrele medicale, deoarece avea multe neajunsuri legate în principal de distingerea diferenţei între nuanţe şi implicit glicemii.

Primul glucometru, care a permis stabilirea mai precisă a glicemiei din sânge, a fost introdus abia în anii 1970, dezvoltat de Anton Clemens. Glucometrul era denumit Ames Reflectance Meter și utiliza bandeletele Dextrostix.

În anul 1984, Boehringer Mannheim a lansat primul glucometru din seria Accu-Check ( denumit Reflolux în Europa). Apoi, în 1987, American Diabetes Association a stabilit că deviaţia permisă față de valorile glicemice oferite de laborator să fie de maxim 15%.

pastile și glucometru pentru ținerea sub control a glicemiei

Prima bandeletă de hârtie a fost dezvoltată de George Oliver, în 1883.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Anunț important pentru pensionari. Câți bani vor mai primi lunar românii după măsurile de austeritate ale guvernului Bolojan. Noul ministru al Muncii a spus totul
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă, prima declarație după ce s-a scris că a murit. Cum a apărut știrea falsă despre decesul său
Playtech.ro
Orașul din România în care plouă cel mai puțin pe tot parcursul anului. Este foarte popular
observatornews.ro
"Chiar a fost super uşor". Ce note aşteaptă un elev la Română, la Evaluarea Naţională
Playsport.ro
Mihai Leu, în comă indusă după o operație dificilă. Fostul mare pilot e...
Evz.ro
Caniculă şi furtuni nocturne: România sub asediul arşiţei şi al vijeliilor
realitatea.net
Guvernul Bolojan. Accize majorate cu 10%, facturi mai mari la electricitate și gaze. Cu cât s-ar putea scumpi carburanții, țigările și alcoolul
SportpeSurse
Mihai Leu a fost operat și a intrat în comă profundă! Ioan Andone: ”A suferit o hemoragie”. EXCLUSIV
Playtech.ro
Pensionare anticipată în 2025 pentru grupa a II-a de muncă. Ce condiții trebuie îndeplinite
Dailybusiness.ro
Evaluare Națională. Luni, 23 iunie, peste 159.000 de elevi de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la limba și literatura română
RomaniaTV
EA este iubita lui Ilie Bolojan. Premierul e divorțat de prima soție și se iubește cu o tinerică. E foarte discret cu viața intimă!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
S-a decis în Guvern, se aplică OBLIGATORIU de la 1 iulie 2025. Sunt afectaţi aproapte toţi românii
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`