Secretele istoriei

Cariera de ofiter a lui Alexandru Guran

Publicat: 15 ian. 2015

Alexandru Guran (n. 15 mai 1824, Borlovenii Vechi, judetul Caras-Severin – d. 18 mai 1888, Viena) a fost un locotenent-maresal (Feldmarschalleutnant) austro-ungar de origine romana, comandant al Scolii de razboi, apoi sef al departamentului nr. 5 din Ministerul de razboi austro-ungar, in sfarsit Director al renumitului Institut Geografic al armatei imperiale, dar si un pictor apreciat.

Guran a fost numit cu rang din 29 martie 1864, locotenent-colonel la sectiunea Statului Major General pentru gestionarea trupelor si magazinelor in corpul armatei si cu rang de la 5 iulie 1866, inainte de termen, colonel al Statului Major General. In aceasta functie a servit in timpul campaniei in Italia din 1866 ca sef de stat major la comandamentul militar din Istria, apoi ca sef interimar al statului major al Armatei de Sud. Dupa terminarea campaniei, a preluat pe 26 septembrie 1866 comanda Scolii de Razboi si a Scolii de Administratie, pana cand a fost promovat ca sef al departamentului nr.5 din Ministerul de Razboi austro-ungar la 3 ianuarie 1869. El a detinut acest post pana la 31 octombrie 1872.

Vezi si Cariera in marina a contraamiralului John Hindmarsh

La 1 noiembrie 1872 a devenit pentru aproape patru ani comandant al Brigazii I din divizia VI de infanterie si director al Sectiei de Topografie din Croatia si Slovenia. A fost ridicat la gradul de general de brigada (Generalmajor) la 23 aprilie 1873 (rang de la 1 mai al anului).

Vezi si INEDITA poveste a lui Robert Campbell

In anul 1876 generalul Guran a fost numit de Maiestatea Sa Imperiala director superior al Institutului Geografic Militar din Viena. In aceasta calitate, a participat intr-un mod remarcabil in publicarea noua a marii harti speciale a Imperiului Austro-Ungar, precum si in numeroase alte lucrari cartografice majore si minore. Impotriva plangerilor de catre Comitetul tehnic militar, dominat de unguri, despre metodele de preparare ale hartilor noi in 1877, el a fost aparat de seful Statului Major General, locotenent-maresalului Anton Maria Baron von Schönfeld nu numai cu vehementa, acesta a si laudat explicit performanta generalului. Guran, care s-a bucurat permanent de deosebita incredere a Imparatului. A fost avansat de el in ziua de 1 mai 1878 la gradul de locotenent-maresal in aceeasi functie.

Din motive de sanatate, Guran a cerut retragerea s-a din serviciu. Pensionarea lui a fost aprobata la 1 noiembrie 1879. In cercurile militare general Guran a fost numarat deja in timpul vietii ca unul dintre cei mai inteligenti si stimati generali din toata armata austro-ungara.

Generalul a murit necasatorit, departe de patrie, la Viena, unde a fost inmormantat cu onoruri militare. Si in necrologiile despre el a fost descris ca om foarte educat, general, foarte corect si precis, care s-a bucurat de cea mai mare cinstire in armata.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit