Secretele istoriei

Cariera in spionaj a lui Markus Wolf

Publicat: 19 ian. 2015
3

Markus Johannes („Mischa”) Wolf (n. 19 ianuarie 1923, Hechingen, Baden-Württemberg – d. 9 noiembrie 2006, Berlin) a fost un functionar de stat german, care a condus timp de 34 de ani serviciul de informatii externe al RDG (Hauptverwaltung Aufklärung (HVA)) din cadrul Ministerium für Staatssicherheit („Ministerul Securitatii Statului”) din RDG, cunoscut indeosebi prin abrevierea MfS (cea oficiala) si prescurtarea populara Stasi a cuvintului Staatssicherheit, („Securitatea statului”).

In 1943 si-a inceput activitatea de redactor la Deutscher Volkssender, post de radio in limba germana din Moscova. In 1945 s-a intors in Germania, facand parte dintr-un grup de activisti comunisti supranumit „grupul Ulbricht” (condus de Walter Ulbricht). A lucrat sub pseudonimul Michael Storm la Berliner Rundfunk, postul de radio infiintat in sectorul sovietic al Berlinului, unde a ramas pana in 1949. In anii 1945-1946, Wolf a fost acreditat ca reporter la Procesul de la Nürnberg. Intre 1949 (anul proclamarii Republicii Democrate Germane) si 1951, Markus Wolf a fost „prim consilier” la ambasada RDG in Moscova.

Vezi si Celebrul spion sovietic – Lavrenti Pavlovici Beria

Din septembrie 1951, Wolf a participat la dezvoltarea noului serviciu de informatii externe (Aussenpolitischer Nachrichtendienst – APN), care se prezenta spre exterior ca institut pentru cercetari in stiintele economiei. A devenit sef adjunct al sectiei principale III, contrainformatii (Hauptabteilung III (Abwehr)). In 1952, a devenit seful serviciului de informatii APN. In 1953, acest serviciu a fost integrat in Ministerul Securitatii Statului (Ministerium für Staatssicherheit – MfS) cu denumirea Hauptabteilung XV (Auslandsaufklärung) („sectia principala 15, informatii externe”). In 1956, serviciului i-a fost scurtat numele Hauptverwaltung Aufklärung. Seful serviciului, Markus Wolf, a fost avansat la rangul de general-maior si, in calitate de sef al spionajului, era totodata prim-adjunct al ministrului Securitatii statului, Ernst Wollweber, apoi Erich Mielke. In 1974, a fost decorat cu Ordinul Karl Marx.

Vezi si Faimosul spion Klaus Fuchs

Abia in 1979, serviciul de informatii externe al Republicii Federale Germania a putut sa-l identifice pe Wolf pe o fotografie facuta de serviciul suedez de informatii. In momentul fotografierii pe ascuns, Wolf se afla ca turist la Stockholm. Cel care l-a identificat a fost un fost locotenent-major al serviciului est-german condus de Wolf. Pana in acel moment, serviciile occidentale nu detineau o fotografie mai recenta decat cele de pana in anii ’50 – ceea ce ii adusese lui Wolf porecla „omul fara fata”.

In 1986, Wolf a devenit general-colonel, dar a fost eliberat din functii la cererea sa. In noiembrie al aceluiasi an a avut loc, Wolf a incetat sa mai faca parte din MfS (Ministerul Securitatii Statului). Si-a inceput activitatea scriitoriceasca. Prima carte publicata este intitulata Die Troika (Troica).

Vezi si A fost Houdini spion?

La 4 noiembrie 1989, Markus Wolf a participat la o mare demonstratie organizata in centrul Berlinului rasaritean (Alexanderplatz, „piata Alexandru”), unde a tinut o cuvantare in fata multimii, pronuntandu-se in favoarea unor mari reforme, care au fost cerute de manifestanti. A cerut totodata apreciere si respect pentru lucratorii MfS, dar multimea l-a fluierat si huiduit. Wolf nu a mai avut vreo sansa pentru o a doua cariera, in calitate de politician reformist, in cadrul Partidului Unitatii Socialiste (PUS).

A respins o oferta din partea Agentiei Centrale de Informatii, CIA, de a-l feri in Statele Unite ale Americii de eventuala urmarire penala germana in schimbul informatiilor secrete.

Cu sase zile inaintea reunificarii celor doua state germane, Markus Wolf a parasit Germania, si cu ajutorul KGB-ului s-a refugiat la Moscova, tranzitand Austria. Aflase ca urma sa fie arestat in Germania. Dupa esecul puciului sovietic impotriva presedintelui URSS Mihail Gorbaciov, Wolf s-a reintors in Austria, unde a cerut azil politic. Cand azilul a fost respins, autoritatile austriece l-au dus la frontiera austro-germana de la Bayerisch Gmain, unde a fost preluat de catre autoritatile germane.

In 1993, tribunalul regional Düsseldorf l-a condamnat pe Markus Wolf pentru tradare de patrie si luare de mita la o pedeapsa privativa de libertate de sase ani. Curtea constitutionala a RFG a anulat capul de acuzare, tradare de patrie, motivand aceasta prin recunoasterea principiului ca activitatea de spionaj in serviciul statului suveran Republica Democrata Germana a fost desfasurata in conformitate cu legislatia acestui stat.

In 1996, Wolf a solicitat o viza de intrare in SUA, pentru a putea participa la festivitatea lansarii pe piata a Memoriilor sale, publicate de editura Random House, si pentru a vizita un alt frate, cu care nu se mai vazuse din anii ’30. Autoritatile americane i-au respins cererea, motivand ca Wolf a avut un „trecut terorist”. In tot restul vietii, nu i-a fost permisa intrarea pe teritoriul american.

In 1997, Wolf a fost condamnat la doi ani inchisoare cu suspendarea pedepsei, sub acuzatia de rapire de libertate, vatamare corporala etc. in patru cazuri. In acelasi an, Wolf a fost convocat sa se prezinte ca martor intr-un proces de spionaj pus pe rol impotriva unui politician social-democrat. Intrucat Wolf a refuzat sa depuna marturie, a fost tinut trei zile in arest preventiv.

In ultimii ani ai vietii, Markus Wolf a domiciliat in Berlin, unde a incetat din viata la 9 noiembrie 2006. La sfarsitul aceleiasi luni, urna lui Wolf a fost depusa in mormantul fratelui sau Konrad, din cimitirul central civil Friedrichsfelde de la Berlin.
Adauga un comentariu