Secretele istoriei

Cariera militara a lui James FitzJames, Duce de Berwick

Publicat: 12 ian. 2015
3

James FitzJames, Duce de Berwick, Duce de Fitz-James, Duce de Liria si Jérica (21 august 1670 – 12 iunie 1734) a fost un lider militar anglo-francez, fiul nelegitim al regelui Iacob al II-lea al Angliei si al amantei sale, Arabella Churchill, sora Ducelui de Marlborough.

In 1695 el s-a casatorit cu Honora de Burke, fiica Contelui de Clanricarde si vaduva Contelui de Lucan. S-a recasatorit cu Anne Bulkeley, fiica lui Henry Bulkeley, in 1700. A devenit maresal al Frantei in 1706.

Vezi si Francisc I, Duce de Nevers

James s-a nascut in Franta, in orasul Moulins, cu cincisprezece ani inainte de urcarea pe tron a tatalui sau, Iacob al II-lea al Angliei, in acea vreme Duce de York, succesorul la tron al fratelui sau Carol al II-lea al Angliei. James a fost educat ca un print catolic in diverse colegii din Franta. In 1687, tatal sau, devenit rege, l-a numit duce de Berwick, conte de Tinmouth si baron Bosworth.

Vezi si Alfonso al IV-lea d’Este, Duce de Modena

Si-a facut debutul in Ungaria la asediul din Buda, in slujba lui Carol al V-lea de Lorena; apoi a participat la Batalia de la Mohács (1687) tot in Ungaria, unde a luptat impotriva turcilor. Dupa batalie s-a intors in Anglia, unde a fost numit guvernator de Portsmouth si a devenit cavaler al Ordinului Jartierei. Dupa revolutia din 1688, a avut un rol foarte activ in toate incercarile de a-l reinscauna pe tron pe tatal sau. Acest ofiter stralucit s-a angajat apoi in serviciul Frantei, iar in 1703 a fost naturalizat francez.

Adauga un comentariu