Secretele istoriei

Cariera politica a lui Henry Kissinger, omul care a jucat un rol cheie in diplomatia mondiala intre 1969 si 1977

Publicat: 07 ian. 2015
3

Simpatizant al curentului liberal din Partidul Republican, Henry Kissinger a fost intotdeauna dornic sa-si puna amprenta asupra politicii externe americane. In campaniile prezidentiale ale anilor 1960, 1964 si 1968 l-a sustinut si consiliat pe Guvernatorul de New York Nelson Rockefeller. Totusi, judecand corect inclinarea balantei in campania prezidentiala din 1968, in favoarea lui Richard Nixon, Kissinger ii devine consilier pe timpul campaniei.

In timpul mandatelor lui Richard Nixon, Henry Kissinger i-a servit acestuia in calitate de Consilier pe Probleme de Securitate Nationala (1969-1973) si, mai tarziu, ca Secretar de Stat (echivalentul Ministrului de Externe in Guvernul Romaniei) in perioada 1973-1974. Kissinger ramane la Casa Alba si pe timpul administratiei lui Gerald Ford, pastrand functia de Secretar de Stat (1974-1977).

Lucrand pentru Nixon in plin Razboi Rece, Kissinger propune si promoveaza politica de „destindere” cu Uniunea Sovietica. De asemenea, negociaza tratatele de limitare a inarmarii strategice (SALT I) si cel al rachetelor anti-balistice. In iulie si octombrie 1971, Kissinger face doua vizite secrete in China, purtand discutii cu Premierul Zhou Enlai si pregateste intalnirea istorica din 1972 intre China si Statele Unite ale Americii, intalnire ce marcheaza o incredibila, pentru acea perioada, „normalizare” a relatiilor celor doua state. Continutul intalnirilor sale cu Zhou Enlai a ramas secret pana la declasificarea lor recenta, documentele aratand ca punctul focal al discutiilor a fost Taiwan-ul.

Vezi si Cariera politica a lui Nicolas de Condorcet

In anul 1973 primeste Premiul Nobel pentru Pace, impreuna cu vietnamezul Lê Ðức Thọ, pentru contributia lor decisiva la stabilirea unui acord de pace intre cele doua tari. Le Duc Tho refuza premiul, argumentand lipsa unei paci efective in Vietnam la acea data, in ciuda acordurilor diplomatice.Incheierea conflictului din Vietnam a fost una dintre promisiunile cheie ale campaniei Presedintelui Nixon din 1968. Americii i s-a promis o rezolvare rapida a razboiului si o intoarcere acasa a efectivelor sale militare, dar anii urmatori au marcat o escaladare a conflictului,intensele campanii de bombardamente fiind supervizate chiar de Kissinger, ceea ce a alimentat nemultumirea multora si inmultirea criticilor dure la adresa acceptarii Premiului Nobel pentru Pace.

Vezi si Neville Chamberlain – Inceputul carierei politice

In 1973, Kissinger a negociat sfarsitul Razboiului de Yom Kippur, inceput prin invazia peninsulei Sinai de catre Egipt si a platoului Golan de catre Siria.

La 11 septembrie 1973, CIA orchestreaza, in secret, debarcarea presedintelui ales al Republicii Chile, Salvador Allende, si il sustine pe Augusto Pinochet ca inlocuitor al acestuia, fapt ce a generat suspiciunea implicarii directe a lui Kissinger in operatiune, lucru negat de catre acesta, afirmand, constant, schimbarea pozitiei sale cu putin timp inainte de lovitura de stat.

Chiar daca, ocazional, circula acuzatii la adresa sa cu privire la aranjamente secrete cu tari straine, Kissinger a fost, aproape intotdeauna, o personalitate populara, reprezentand un paradox in cadrul administratiei Nixon, a carei popularitate scadea continuu pe masura avansarii mandatului acesteia. Din fericire pentru el, Kissinger nu a avut o implicare serioasa in afacerea Watergate, ce a dus la prabusirea in flacari a intregii administratii Nixon, acest lucru aducandu-i o reputatie de „om cinstit printre corupti”. La apogeul popularitatii sale, acesta era vazut ca fiind un sex-simbol, aparand in compania unor stele de cinema ca Jill St. John, Shirley MacLaine, sau Candice Bergen.

In decembrie 1975, Kissinger si Gerald Ford s-au intalnit cu presedintele Suharto al Indoneziei. Cu acea ocazie, acestia si-au manifestat suportul pentru Suharto in invadarea Timorului de Est, ce a dus la masacrarea a peste 200.000 de oameni. Kissinger a negat continuu orice cunostinta a intentiilor presedintelui indonezian cu privire la Timor si insista ca „aprobarea” sa asupra acestui fapt este o formulare scoasa din context. El insista ca invazia era un plan dinainte stabilit si calculat in amanuntime, contributia sa la acest plan fiind nula. Speculatiile persista insa pe marginea acestui subiect, fiind alimentate de reactiile sale ostile la adresa subiectului Timorul de Est.
Adauga un comentariu