Secretele istoriei

Cariera politica a lui Nicolas de Condorcet

Publicat: 05 ian. 2015
3

Marie Jean Antoine Nicolas de Caritat, marchiz de Condorcet, (n. 17 septembrie 1743, la Ribemont – d. 29 martie 1794 la Bourg-la-Reine), a fost un filosof, pedagog, matematician, politolog, economist si om politic francez.

In 1774 Nicolas de Condorcet a fost numit inspector general al Monedei de catre Turgot. De atunci, Condorcet si-a deplasat interesul de la matematici spre filosofie si spre politica. In anii care au urmat, el a luat apararea drepturilor omului, indeosebi apararea drepturilor femeilor evreilor si negrilor. A sustinut ideile novatoare foarte recente, pe atunci, din Statele Unite. A propus in Franta reforme politice, administrative si economice.

Vezi si Neville Chamberlain – Inceputul carierei politice

In 1776, a fost demis din postul de controlor general. Condorcet a hotarat atunci sa demisioneze din postul sau de inspector general al Monedei, insa demisia sa nu a fost acceptata, el ramanand in acet post pana in 1791. Mai tarziu, in 1786, Condorcet va scrie La Vie de M. Turgot.

Vezi si Cariera politica a lui Ion I.C. Bratianu

Condorcet va indeplini si alte functii prestigioase: in 1777, el a fost numit secretar al Academiei de Stiinte, iar in anul 1782, secretar al Academiei Franceze.

Incepand cu anul 1791, Condorcet este fidel monarhiei, dar, un an mai tarziu, dupa caderea lui Ludovic al XVI-lea devine adeptul republicii.

Adauga un comentariu