National

Carmen Avram, despre viziunea la nivel european asupra alianței PSD-PNL: „Din fericire, liderii europeni nu intervin în politica internă”

Publicat: 23 nov. 2021
Carmen Avram
Carmen Avram

Europarlamentarul social-democrat Carmen Avram a explicat că, la nivel european, PSD a depăşit problemele de imagine, întrebată fiind cum este văzută la nivel european coaliția PNL – PSD.

“Din fericire, liderii europeni nu intervin în politica internă a unui stat membru, numai dacă există probleme extrem de grave, cum sunt cele din Polonia sau din Ungaria, unde sunt acuzaţii că nu sunt respectate prevederile tratatelor UE. România nu este în această situaţie. UE ne va lăsa să ne facem noi planurile şi să le punem în aplicare aşa cum credem noi de cuviinţă. Pe de altă parte, PSD nu mai este partidul din anii 2017-2018, căruia să i se impute diverse păcate. UE a înţeles că situaţia nu era chiar atât de gravă cu PSD ca partid în sine. A fost vorba de nişte lideri asupra cărora planau acuzaţii. Partidul în sine e format din milioane de oameni. Nu poţi să pui anatema asupra milioane de oameni sau asupra unei sigle”, a declarat Carmen Avram.

Ea a precizat că au existat contacte foarte frecvente între noua conducere a PSD şi Partidul Socialist European şi Comisia Europeană.

”În al doilea rând, au existat contacte foarte frecvente între noua conducere a PSD cu Partidul Socialist European şi cu Comisia Europeană. La nivel de lideri europeni, nu cred că vom auzi decât mesaje de felicitare, pentru că vom obţine în sfârşit stabilitatea după o perioadă foarte turbulentă. Sau, dacă se va întâmpla ceva pe traseu şi se va constata că vom încălca prevederile tratatelor, ceea ce mă îndoiesc, atunci vor interveni”, a încheiat Carmen Avram.

Întrebată dacă PNRR mai poate fi renegociat, Carmen Avram a răspuns:

“Nimeni nu vrea să renegocieze tot PNRR-ul, pentru că nu e timp. Vrem să scoatem tot ce e mai periculos de acolo. În primul rând, să scoatem închiderea tuturor acestor unităţi de producţie, în condiţiile în care tu nu ai cu ce să le înlocuieşti. În al doilea rând, de ce să te apuci tu să-ţi impui restricţii şi plafonări şi îngheţări de venituri la o populaţie care deja se duce către cea mai săracă din UE? Până acum era Bulgaria, dar cred că o vom depăşi.

Poate reusim să introducem măcar un capitol în PNRR referitor la managementul apelor, care să sprijine agricultura. Trecem printr-o criză climatică, deci trebuie să ne asumăm gestionarea fezabilă a apelor, astfel încât fermierul român să poată folosi apa şi să poată produce. Dumneavoastră, eu, toti 19 milioane de români mâncăm de la aceşti fermieri. Ideea e să mâncăm doar de la fermierii români, să nu mai mâncăm lucruri importate de peste mări şi ţări al căror standard nu poate fi verificat în mod real. În acest moment, agricultura nu există în PNRR”.

Adauga un comentariu