News Flash:

Carnea de miel necontrolata sanitar veterinar provoaca imbolnaviri grave

17 Aprilie 2002
870 Vizualizari | 0 Comentarii
•Trichina este doar una dintre bolile pe care le poate transmite ovina •Peste 200.000 de miei vor fi sacrificati pentru sarbatorile de Paste •Sacrificarea mieilor se va face in spatii special amenajate sau abatoare •Mielul se sacrifica dupa ce a implinit varsta de 21 de zile Inspectorii sanitar veterinari au inceput programul de control pentru verificarea calitatii si modului de comercializare a produselor alimentare specifice sarbatorilor Pascale (oua, carne de miel, vopsea de oua). Sacrificarea mieilor trebuie sa se faca numai sub control sanitar veterinar si intr-o unitate de abatorizare autorizata. Cu acordul Directiei Sanitar Veterinare, pot exista si alte spatii destinate strict sacrificarii mieilor, in pietele agroalimentare. La nivelul judetului Iasi exista doua astfel de puncte, in localitatile Harlau si Raducaneni. "Oamenii aduc mieii vii in aceste piete, iar transportul trebuie sa fie insotit de document sanitar veterinar emis de medicul din comuna respectiva. Prin acest certificat se atesta ca, din punct de vedere clinic, efectivele de ovine si miei sunt sanatoase. Medicul veterinar care asigura asistenta in piata face examenul clinic la sosire si accepta introducerea mieilor in tarcuri. In piata trebuie sa existe spatiu de sacrificare avizat sanitar veterinar, precum si un macelar. Cumparatorul isi alege mielul si merge cu el la sacrificare, iar personalul sanitar veterinar face toate analizele si stampileaza animalul. Atunci exista garantia ca acea carne este buna de consum si nu prezinta nici un pericol de imbolnavire. Mieii se sacrifica si in abatoare, de unde se transporta in pietele agroalimentare si in macelarii", ne-a declarat dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar Veterinare. Pentu saptamana dinaintea Pastelui, inspectorii vor amenaja spatii pentru ca mieii sa poata fi sacrificati si in pietele din orasele Pascani si Tg. Frumos. Cei care sacrifica mieii in gospodarie trebuie sa apeleze la medicul veterinar de pe raza comunei pentru a verifica daca animalul este sanatos si carnea se poate consuma. "Mielul sacrificat trebuie sa aiba varsta de 21 de zile si cordonul ombilical uscat si cazut, iar plaga ombilicala vindecata. Consumul carnii de la miei foarte tineri poate produce deranjamente gastrice in randul consumatorilor", a continuat dr. Hritcu. Conform ultimelor cercetari, s-a constatat ca si la ovine a aparut trichina, o boala care se transmite la om si care este destul de grava. Inspectorii sanitar veterinari vor controla drastic toate pietele de pe raza judetului pentru evitarea imbolnavirii populatiei. De asemenea, inspectorii vor confisca si vopselele de oua care reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor. Directorul Hrictu apreciaza ca, pentru sarbatorile de Paste, in judetul nostru, vor fi sacrificati 200.000 de miei. Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1562 (s) | 22 queries | Mysql time :0.040377 (s)