Economic Local

Carnea de porc se scumpește chiar înainte de Crăciun! Ieșenii care cumpără de la țărani plătesc cu 40 la sută mai mult ca anul trecut. În supermarketuri, scumpirea e de minimum 8 la sută

Publicat: 19 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Carnea de porc se scumpește chiar înainte de Crăciun Ieșenii care cumpără de la țărani plătesc cu 40 la sută mai mult ca anul trecut. În supermarketuri scumpirea e de minimum 8 la sută
Ieșenii vor plăti mai mult în acest an pentru carnea de porc de pe masa de Crăciun. Specialiștii susțin că, la poarta țăranilor, prețul va fi cu 40 la sută mai mare

Ieșenii vor plăti mai mult în acest an pentru carnea de porc de pe masa de Crăciun. Specialiștii susțin că, la poarta țăranilor, prețul va fi cu 40 la sută mai mare, iar carnea din supermarketuri va fi și anul acesta din importuri, cu minimum 8 la sută mai scumpă

Carnea de porc se scumpește chiar înainte de Crăciun, astfel că ieșenii vor plăti cu 40 la sută mai mult la poarta țăranilor și cu cel puțin 8 la sută mai mult pentru cea din supermarketuri. Tradiționalul porc de pe masa de Crăciun nu va mai avea eticheta „made în Ro”, ci va fi adus din țări precum Spania, Germania, Ungaria, Italia sau Polonia. Specialiștii susțin că, dacă se sacrificau un milion de porci din România în anii cei mai buni, din cauza pestei porcine abia dacă mai sunt sacrificate câteva sute de mii de porcine.

„Carnea din supermarketuri este adusă din import, din Spania, Germania, Ungaria, Italia și Polonia. În Spania și Germania sunt cele mai mari producții, de aceea vor să și vândă înainte de Crăciun. Prețul acum e în scădere, însă înainte de Crăciun, dacă vor vânzări bune, vor crește prețul cu minimum 8 la sută. La poarta fermei se vinde kilogramul în viu cu 6-6,5 lei kilogramul, iar la carcasă, în supermarket, ajunge la 20 de lei. Carnea de porc de la țărani va fi mai scumpă cu 40 la sută. Din păcate, au fost uciși și vânați 1,3 milioane de capete, din cele 3,5 milioane de porcine, din țară. Dacă se va adopta legea privind reproducerea la porci, vom putea deschide 10 ferme de reproducție care vor asigura necesarul de carne de porc”, susține Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP), din România.

Ioan Ladoși, președinte APCRP: „Mulți fermieri se gândesc să închidă afacerile”

Mai mult, anul 2021 e cel mai dificil pentru crescătorii de porci care se gândesc să închidă afacerile din cauza pierderilor semnificative. Aceștia nu s-au confruntat cu o astfel de situație gravă în ultimii 20 de ani. Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCRP) susține că marii fermieri nu pot negocia prețul de vânzare final, iar în anul 2021, ca și în anul precedent, crescătorii mari vând kilogramul în viu cu 5,5-6 lei.

„Ceea ce este extrem de clar este faptul că micii producători vor putea influența prețul de vânzare. Noi vindem către abator, care trimite la procesator și apoi ajunge în magazine. Prețul se face la galantar și este la fel ca cel de anul trecut, 5,5-6 lei kilogramul, în viu. Din păcate, majoritatea fermelor lucrează în pierdere. Nu avem această putere de negociere a prețului, iar mulți fermieri se gândesc să închidă afacerile. Vă pot garanta că prețul la poarta micului producător va fi de 12-16 lei kilogramul în viu tocmai din cauză că marii producători nu pot influența prețul din magazinele mari. De asemenea, prețul la micul producător va fi mai mare față de anul trecut, când se vindea cu 10-11 lei kilogramul, pentru că au crescut și costurile de producție anul acesta”, spune Ioan Ladoși, președinte APCRP.

Carnea românească pentru masa de Crăciun a fost și anul trecut un lux, din cauza pestei porcine africane și a importurilor masive.

A crescut numărul de focare de pestă porcină, din Iași, în ultimele două luni

În Iași sunt 12 focare de pestă porcină africană (PPA) în gospodăriile ieșenilor, iar în fiecare săptămână sunt descoperite noi cazuri la porcii mistreți. Efectivele de porci s-au redus la jumătate din cauza PPA. În ultima săptămână au fost descoperiți 210 mistreți morți și alți 35 au fost vânați. Numărul de animale moarte din cauza acestui virus este în creștere, astfel că specialiștii iau măsuri pentru a reduce răspândirea pestei porcine africane (PPA). În ultimele 3 luni s-au îmbolnăvit cu acest virus peste 600 de porci mistreți și alți 400 au fost vânați. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsește și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Adauga un comentariu