News Flash:

Carol Stanciu, cu nepotul sau Todoroni, s-a jucat cu banii publici

6 Iunie 2005
1036 Vizualizari | 0 Comentarii
•Banii Universitatii de Medicina si Farmacie - UMF Gr. T. Popa din Iasi au constituit bataia de joc a unor grupuri de interese pe vremea cand functia de rector era ocupata de Carol Stanciu •Pionul unor asemenea afaceri se pare ca era Lucian Todoroni, chiar nepotul fostului rector Stanciu •Actualul rector Vasile Burlui ar trebui sa inceteze sa mai acopere asemenea potlogarii ale unor fosti sefi din UMF, pentru ca este vorba de bani publici

Fara nici o rusine, banii Universitatii de Medicina si Farmacie - UMF Gr. T. Popa din Iasi au constituit bataia de joc a unor grupuri de interese pe vremea cand functia de rector era ocupata de Carol Stanciu. Cu o usurinta apropiata de inconstienta, sume de ordinul zecilor de mii de Euro au fost platite catre diversi furnizori de tehnica medicala in dispretul legii. Un exemplu in acest sens este cel din 2003, al achizitiei unei truse de endoscopie rigida, in valoare de 22 de mii Euro, pentru care jongleriile in acte au fost coordonate, asa cum rezulta din informatiile detinute, de Lucian Todoroni, nepotul rectorului UMF de la acea vreme, Carol Stanciu. Todoroni ocupa postul de sef Serviciu achizitii, functie din care avea obligatia sa se ocupe de organizarea selectiei de oferte, prevazuta de legislatia in vigoare, pentru achizitia trusei endoscopice. Referatul de necesitate fusese intocmit de prof. dr. Vasile Costinescu, care ceruse trusa pentru instruirea medicilor specialisti si rezidenti. Demn de remarcat este ca initial, in invitatiile de cerere de oferta de pret, se specifica faptul ca pretul acestui aparat trebuie sa fie CIP Iasi, franco depozit beneficiar, adica in magazia UMF Iasi, cu toate taxele si contravaloarea transportului incluse. Ulterior, fara nici o aprobare, rectorul Stanciu a schimbat natura contractului, dintr-unul de furnizare, in contract de import in comision, UMF devenind comitent, iar furnizorul a devenit comisionar. Mai mult decat atat, in cadrul contractului incheiat se precizeaza clar ca pretul produselor achizitionate este calculat pentru livrarea produselor la Bucuresti, contrar documentatiei si anuntului din cererea de oferta.
Actualul rector Vasile Burlui ar trebui sa inceteze sa mai acopere asemenea potlogarii ale unor fosti sefi din UMF, pentru ca este vorba de bani publici. Nu trebuie sa mai tina cont de relatiile personale din cadrul institutiei, pentru ca acestea pot determina scaderea prestigiului UMF Iasi in fata opiniei publice. Nu trebuie uitat ca, recent, Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi a ajuns pe primul loc intr-o clasificare a universitatilor de profil din Romania, intr-un clasament recenta al Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Derularea selectiei

La data de 6 noiembrie 2003, Lucian Todoroni a decis publicarea in presa a unui publicitar de selectie de oferte pentru data de 14 noiembrie 2003, in vederea achizitiei de aparatura medicala si a inaintat cereri de oferte de pret catre sase firme. Trebuie mentionat ca cele sase firme erau beneficiarii contractelor anterioare de livrare produse medicale, Medicare Grup SRL, Stabilo SRL, Neotech SRL, Aas Expert Technology SRL, SC Rafi International General Commerce SRL, Praxis Medica SRL Iasi, deci firme care au livrat anterior si dupa aceasta data diverse aparate medicale.
La acea data nu fusese intocmita documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei aprobate de conducerea UMF Iasi, iar in anuntul publicitar nu se prevede cat costa documentatia de selectie de oferte. Singurele elemente referitoare la acest aspect sunt: "Informatii privind specificatiile tehnice si documentele de calificare se pot obtine de la Biroul Investitii - Aprovizionare, condus de Lucian Todoroni". In invitatiile de cerere de oferta de pret se specifica faptul ca pretul acestui aparat trebuie sa fie CIP Iasi, franco depozit beneficiar, adica magazia UMF Iasi. Deci, acest utilaj trebuia livrat in baza unui contract de furnizare conform prevederilor OUG 60 / 2001, referitoare la achizitiile publice.
In data de 12 noiembrie 2003, rectorul Stanciu a emis decizia 15846 prin care numeste "Comisie de adjudecare", si nu "Comisie de evaluare" conform prevederilor legale. Principalul pion in aceasta comisie a fost chiar Lucian Todoroni.
Conform procesului verbal de adjudecare nr. 16589 / 25 noiembrie 2003, s-au prezentat doar doua oferte: SC Rafi International General Commerce SRL Bucuresti si SC Stabilo SRL Bucuresti, numerele de inregistrare ale celor doua oferte fiind 15993, respectiv 15994, din 14 noiembrie 2003. Deci, una dupa alta, depuse probabil de aceeasi persoana. In aceleasi documente este precizat ca nu toate firmele care au beneficiat de inaintarea cererii de oferta de pret au fost interesate de selectia in cauza. Probabil ca cele sase cereri de oferte trebuiau sa fie doar la numar, pentru ca UMF sa aiba la dosar confirmarea de primire a cererilor de catre eventualii furnizori, pentru a arunca praf in ochii celor care ar fi cerut explicatii. Datorita faptului ca SC Rafi International SRL a avut oferta cu valoarea cea mai mica dintre cele doua oferte primite, aceasta a castigat contractul de furnizare.

Magicianul Stanciu

Fara nici o aprobare, Carol Stanciu a schimbat natura contractului, din contract de furnizare, in contract de import in comision, UMF devenind comitent, iar firma Rafi SRL din furnizor a devenit comisionar. In cadrul acestui nou contract, incheiat in 5 decembrie 2003, la cap. 2.1, se precizeaza clar ca pretul produselor achizitionate este calculat pentru livrarea lor la Bucuresti, contrar documentatiei si anuntului din cererea de oferta. In aceste conditii, valoarea totala nu include suprataxa vamala, comisionul vamal, taxele vamale si TVA. In aceste conditii, se poate suspecta faptul ca Rafi International SRL a fost ajutata de UMF Iasi, prin fostul rector Carol Stanciu, Lucian Todoroni si juristul Valentin Secrieru, in evaziune fiscala cu buna stiinta, nemaipunand la socoteala incalcarea prevederilor OUG 60/2001.

Acuzatii

Copii dupa toate documentele intocmite si care stau la baza documentarii se afla la sediul cotidianului ZIUA de Iasi, putand fi puse la dispozitia organelor de ancheta penala, si ar putea fi la baza unei acuzari ce are ca subiecte:
- abuz in serviciu in forma calificata in dauna interesului public (in dauna UMF Iasi);
- fals intelectual si uz de fals.
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1283 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013132 (s)