Actualitate

Cartier de fite ingropat in noroaie. In ce conditii au ajuns sa traiasca VIP-urile Iasului – FOTO

Publicat: 27 ian. 2015

@ Oamenii de afaceri, sefii de institutii si ceilalti ieseni care si-au permis sa se mute in aceasta zona nu s-au gandit vreodata ca vor avea parte de o asemenea situatie nefericita @ Desi se afla la doar trei minute de centrul orasului sau de parcul Copou, acest cartier de vile nu seamana deloc cu o zona rezidentiala, asa cum au multi pretentia sa fie @ La cea mai mica ploaie, oamenii ajung sa inoate prin noroaie si sa injure autoritatile care i-au ignorat atata timp

Disperare pentru locuitorii unui cartier din Iasi care au ajuns sa inoate prin noroaie la cea mai mica cadere de precipitatii. Desi platesc cele mai mari taxe din oras pentru ca locuiesc in zona zero a Iasului, oamenii din Ticau, adica din apropierea Bojdeucii lui Creanga, fac eforturi uriase si se incarca de nervi de fiecare data cand pleaca sau vin acasa. Drumurile de aici nu au fost asfaltate niciodata, iar reparatiile extrem de rare s-au facut doar de gura lumii, cu pamant sau moloz aruncat la intamplare. Asa s-a ajuns ca noroiul sa acopere mai toata partea carosabila, trotuare nu exista, iar localnicii au ajuns sa poarte la ei chiar si o a doua pereche de pantofi.

Maria, o pensionara din zona Ticau, povesteste ca niciodata nu a vazut urma de asfalt in fata casei, iar de fiecare data cand sunt precipitatii, prefera mai degraba sa stea in casa decat sa se impotmoleasca in noroaie. „Aici m-am nascut, am 65 de ani acum si va spun ca niciodata nu s-a pus asfalt pe strada. Uitati cum mergem in fiecare zi, pe langa gard, sa nu ne murdarim. Acum inca este putin inghetat, dar de obicei nu poti sa mergi pe drum fara sa intri in noroi cu papucii, eu imi mai iau cu mine o pereche de papuci daca merg in vizita la cineva pentru ca mi-e rusine sa vin cu noroi pe picioare. Am facut tot felul de sesizari si adrese, cred ca vreo 20 de adrese am adunat doar cu vecinii de aici si le-am trimis la Primarie. Am ajuns sa facem si petitie cu semnaturi de la toata lumea, insa doar in campania electorala ne-au bagat in seama”, povesteste Maria D., ieseanca ce locuieste pe strada Simion Barnutiu.

Strada plina de noroi apare ca asfaltata in documentele oficiale

Un aspect total iesit din comun legat de zona Ticau este faptul ca principala strada de aici figureaza ca fiind asfaltata in documentele oficiale. Localnicii spun ca, in zecile sau chiar sutele de sesizari trimise autoritatilor, nu s-a gasit niciodata o rezolvare, ci doar solutii de avarii care au incurcat si mai mult situatia. Printre strazile devenite aproape impracticabile se mai numara si Caraiman, Crivat, Aroneanu, Soarelui.

Citeste si: Apocalipsa civilizatiei la Iasi! Asa ceva nu se face nici in Africa! VIDEO

„De 29 de ani stau pe aceasta strada, iar ultimele lucrari de reabilitare s-au facut inainte de a ma naste, adica o pavare cu piatra cubica, asta doar pe o anumita portiune. De atunci pana astazi gropile s-au inmultit, pavajul s-a stricat si s-a denivelat, iar drumul a devenit din ce in ce mai impracticabil. Ultimele pavari ale gropilor, desi trebuiau facute cu piatra sau balast, s-au facut cu pamant, iar la prima ploaie n-am putut decat sa ne blestemam soarta. Nu pot spune decat ca ne-am deteriorat substantial masinile, ne-am ingrosat nervii si daca lucrurile raman asa nu stiu cat mai putem suporta”, reclama Marius Enache, iesean ce locueiste in zona Ticau.

Pe de alta parte, reprezentantii Primariei Iasi sustin ca in acest an vor fi demarate, obligatoriu, lucrarile de reparatii pe strazile din apropierea Bojdeucii lui Creanga, iar pe langa asta ar mai exista si un program de reabilitare completa a acestor drumuri. „Anul acesta se vor face cu siguranta lucrarile de reparatii pe aceste strazi, zona fiind inclusa in programul extins de reparatii pe care il avem. Chiar este probabil sa incepem si proiectul de modernizare totala a strazilor din zona Ticau, cu tot cu studiu de fezabilitate si executie. Urmeaza sa vedem daca se vor accesa fonduri europene pentru acest proiect sau, daca este nevoie de o urgentare a lucrarilor, se pot accesa fonduri din bugetul local„, a declarat Sebastian Buraga, purtator de cuvant al Primariei Iasi.

Comentarii
Adauga un comentariu