News Flash:

Cartierul Mircea cel Batran a ramas fara apa rece si apa calda

20 Februarie 2006
702 Vizualizari | 0 Comentarii
•Iesenii care locuiesc in cartierul Mircea cel Batran au fost lipsiti de apa rece si apa calda pentru o perioada de circa 11 ore, de sambata seara pana duminica dimineata •Furnizarea apei a fost sistata din cauza unei avarii aparute la o conducta de mare presiune apartinand RAJAC Iasi

Iesenii care locuiesc in cartierul Mircea cel Batran au fost lipsiti de apa rece si apa calda pentru o perioada de circa 11 ore, de sambata seara pana duminica dimineata. Regia Autonoma Judeteana de Apa Canal (RAJAC) Iasi a sistat furnizarea apei potabile in acest cartier din cauza unei fisuri aparute la o conducta de mare presiune. La randul sau, Uzina de Furnizare a Energiei Termice (UFET) a oprit furnizarea apei calde, deoarece punctul termic din cartier nu mai era alimentat cu apa rece la parametrii normali. "Incidentul s-a petrecut la limita dintre cartierele Alexandru cel Bun si Mircea cel Batran. O conducta de otel, cu diametrul de 200 milimetri, s-a spart exact intr-un camin de vizitare situat inaintea podului care trece peste Bahlui", a declarat Razvan Manolache, purtatorul de cuvant al RAJAC Iasi. La randul sau, Ion Toma, directorul Regiei iesene, a tinut sa precizeze ca apa rece a fost oprita doar la blocurile turn. "Imobilele din cartierul Mircea cel Batran sunt alimentate de doua retele separate, incidentul de ieri a afectat doar blocurile turn. Celelalte blocuri au avut apa rece", a spus Ion Toma. Manolache a adaugat ca pentru a veni in sprijinul iesenilor afectati de acest incident a fost adusa in cartier o cisterna cu apa potabila. "Cisterna cu apa potabila a fost in cartier sambata seara intre orele 22.00 si 23.00 si duminica dimineata de la ora 6.00 pana in jurul orei 9.30, cand a fost remediata avaria", a mai spus ieri Manolache. La circa doua ore de la finalizarea reparatiilor la magistrala RAJAC, in jurul orei 12.00 a fost reluata si furnizarea apei calde in cartierul Mircea cel Batran.
La nici o ora de la rezolvarea avariei din zona Mircea cel Batran, dispeceratul RAJAC a primit o noua sesizare cu privire la o conducta sparta din zona Nicolina - CUG. "A aparut o alta problema in zona CUG. S-a spart o conducta de 300 sau 400 de milimetri, exact la trecerea peste pasarela Nicolina, la intersectia cu strada Razoarelor. Cred ca toate aceste probleme apar din cauza variatiilor de temperatura care s-au produs in ultimele zile", a spus ieri la pranz Ion Toma, directorul RAJAC. Acesta a precizat ca apa rece va fi oprita pentru cateva ore, doar la blocurile de pe strada Razoarelor, pana cand conducta avariata va fi reparata.

Batalie pentru activele RAJAC

Primaria a definitivat inventarul domeniului public al municipiului, unde au fost incluse si retelele RAJAC de pe teritoriul municipiului.

Consiliul Local (CL) trebuie sa definitiveze inventarul public al municipiului, care include majoritatea retelei de alimentare cu apa administrate de Regiei Autonome Judetene de Apa Canal (RAJAC). Impartirea bunurilor Regiei, intre Consiliul Local si Consiliul Judetean, este principalul mar al discordiei intre cele doua institutii, ambele dorind cat mai mult din patrimoniul RAJAC. Primaria a numarat toate bunurile din patrimoniul municipalitatii, de la strazi la cosuri de gunoi si spatii verzi, si au inclus la numaratoare si bunurile Regiei. Cum majoritatea retelelor de apa este pe terenul municipiului, primaria si-a tras partea leului: dintr-un total de 1.500 miliarde lei (150 milioane RON) al valorii de inventar a bunurilor RAJAC, primaria vrea retele de aproape 1.000 miliarde lei (100 milioane RON), lasand Consiliului Judetean bunuri de doar putin peste 500 miliarde lei (50 milioane RON). Astfel, primaria a inclus оn inventarul domeniului public de interes local, printre alte categorii de bunuri si sistemele de alimentare cu apa, оmpreuna cu terenurile aferente: statiile de captare a apei din izvoare, drenuri, puturi, statiile de tratare a apei, statiile de pompare si repompare a apei, rezervoarele de оnmagazinare a apei, castelele de apa, conductele de aductiune si distributie a apei pana la limita proprietatii consumatorilor. Dupa definitivarea proiectului, Consiliul Local Iasi trebuie sa aprobe impartirea si apoi Consiliul Judetean sa accepte sau sa atace lista propusa de primarie. Impartirea patrimoniului RAJAC trebuie insa validata de Guvern printr-o hotarare speciala si care va fi adoptata dupa ce consilierii locali si cei judeteni ajung la o intelegere. Pentru a fi acoperiti din punct de vedere tehnic si juridic, primaria a apelat la o expertiza, realizata de un profesor universitar. "Am cerut o expertiza si proiectul ce va fi supus dezbaterii CL respecta lista bunurilor considerate de interes public in cadrul expertizei. Consiliul Judetean poate sau nu sa accepte impartirea noastra", a declarat Cosmin Coman, directorul executiv al Primariei Iasi. Оn urma expertizei, valoarea bunurilor municipiului Iasi se ridica la 915,8 miliarde lei (91,58 milioane RON), iar valoarea bunurilor judetului Iasi devine 510,35 miliarde lei. Dintr-un numar de 1.201 pozitii apartinand inventarului domeniului public al judetului Iasi, 522 au fost declarate ca fiind de interes public local, acestea beneficiind de infrastructura si utilitatile de pe teritoriul municipiului.
Cristian MATASA
Lucian SCHIOPU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1341 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015158 (s)