Carte

Cartile blestemate ce au inspirat numerosi oameni de cultura (I)

Publicat: 13 aug. 2013
3
Cartea lui Toth” este probabil unul dintre cele mai vechi, daca nu chiar cel mai vechi caz de carte interzisa. Pentru egiptenii antici, Toth era un zeu foarte important. Acesta avea rol de arbitru al disputelor zeilor si cu el sunt asociate dezvoltarea sistemului de scriere, a artelor magice si a stiintei. 
Acesti „zei” veniti din ceruri pot fi explicatia procesului rapid de formare a statului egiptean antic, lucru care i-a uimit si pe arheologi. Statul egiptean astfel dezvoltat avea un nivel de civilizatie foarte ridicat si a rezistat cateva mii de ani.
In perioada antica, „Cartea lui Toth” era deja considerata o carte… antica, straveche, o carte a inceputului. Era un simbol al puterii faraonilor egipteni, care o primisera chiar de la Zei. Se spune ca aceasta lucrare contine secretele puterii absolute si poate oferi puteri considerabile detinatorilor ei. Papirusul „Turin” descrie un complot impotriva faraonului din acele vremuri, care s-a finalizat prin executarea vinovatilor si arderea cartii blestemate a lui Toth. Totusi, cum in acea vreme se realizau copii, cartea a reaparut in istorie. Unele documente sustin ca fiul lui Ramses al II-lea, Khanuas, avea in posesie cartea originala scrisa de Toth, cu care a obtinut putere asupra pamantului, apelor, corpurilor celeste, graiului animalelor si chiar a mortii. Se pare ca mortii puteau fi invitati, folosind aceasta carte, si efectele ei se puteau manifesta si la mare distanta. Considerand cartea un mare pericol, si Khanuas o arde., scrie formula-as.ro.
Totusi, despre aceasta carte se spune ca a fost initial ivita din foc si, astfel, nu poate fi distrusa de acesta.
Interesant este si episodul obtinerii „Cartii lui Toth” de catre Nefer-Ka-Ptah. Ajutat de un preot, acesta a aflat ascunzatoarea cartii si a pornit impreuna cu un magician sa o recupereze. Magicianul, preot al lui Isis, a folosit un aparat de ridicat, pentru a scoate cutia in care era ferecata cartea de pe fundul unui rau. Aceasta era pazita de un sarpe nemuritor, pe care magicianul l-a taiat in doua si a ingropat bucatile in locuri indepartate unul de celalalt, pentru a nu se putea reface. Citirea primei pagini a cartii a revelat misterele cerului, pamantului, abisului, muntilor, marii si limbajului animalelor. Cea de a doua pagina a revelat soarele stralucind pe cerul nocturn si in jurul acestuia au aparut umbrele Zeilor. Totusi, dupa ce a asimilat toata cunoasterea cartii, lui Nefer-Ka-Ptah i s-a infatisat insusi Toth, care l-a rapus. Mumia faraonului a fost ingropata cu cartea in maini si a ramas asa, pana a fost gasita de catre Appolonius din Tyane. De-a lungul istoriei, cartea a tot reaparut. A existat chiar o perioada in care toti alchimistii si magicienii sustineau ca detin copii ale acestei carti. Este interesant de notat faptul ca majoritatea acestora au murit in accidente ciudate dupa ce au facut declaratii privitoare la carte.
Adauga un comentariu