Carte

Cartile blestemate ce au inspirat numerosi oameni de cultura (IV)

Publicat: 16 aug. 2013
Biblia olandeza
Dupa interzicerea lucrarii „Cabala Speculum„, se poate concluziona, in mod clar, ca ideea obtinerii nemuririi intr-un corp fizic nu a fost deloc apreciata de Vatican. Lasand la o parte lucrarile de alchimie care incearca sa ofere solutii pentru realizarea Marii Opere (gasirea Pietrei Filozofale si obtinerea elixirului vietii vesnice), in anul 1711 apare o lucrare cunoscuta simplu ca „Biblia olandeza”.
Cartea nu vorbeste despre oameni care au obtinut nemurirea prin consumarea unui elixir de viata vesnica. Ea duce ideea nemuririi mult mai departe, discutand direct problema nemuritorilor. Este vorba de oameni care au existat dintotdeauna si care au fost martori la evolutia umanitatii din primul moment al existentei sale si pana in prezent.
Acesti nemuritori descrisi de „Biblia olandeza” sunt un fel de observatori. Ei sunt neutri, nu se implica, dar sunt martorii tuturor evenimentelor istorice majore ale evolutiei umanitatii. Una din gravurile din carte prezinta in partea centrala un astfel de observator, care sta asezat cu condeiul in mana si noteaza pe un sul de pergament toate intamplarile la care a fost martor. De jur imprejur, gravura prezinta, in mod simbolic, toate aceste intamplari observate de nemuritor, incepand cu momentul zero. Normal, cartea a fost interzisa si numeroase exemplare au fost distruse. In ciuda acestor distrugeri, destule exemplare au supravietuit, putand fi regasite astazi in colectii particulare.


loading...

Adauga un comentariu