Culinar

Cartofi prăjiți cu ouă și brânză – Sfaturi să iasă crocanți la exterior

Publicat: 07 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cartofi prăjiți cu ouă și brânză - Sfaturi să iasă crocanți la exterior
Cartofii prăjiți pot fi crocanți la exterior și moi la interior dacă alegi soiul de cartof potrivit, adică cel alb

Pentru un prânz sau o cină rapidă, oricând poţi face nişte cartofi cu brânză şi ouă. Reţeta pare simplă şi chiar aşa şi este. Secretul gustului delicios şi al cartofilor crocanţi constă în modul de pregătire a ingredientelor, dar şi în tehnica de prăjire. Ştiai, spre exemplu, că trebuie să alegi cartofi albi pentru această reţetă?

Spre deosebire de cartofii galbeni, cei albi, după prăjire, rămân crocanţi la exterior şi moi la interior. În al doilea rând, contează tipul de ulei folosit şi faptul că, imediat ce ai luat tigaia de pe foc, trebuie să-i scurgi de ulei. De ce să pui şi nişte ouă? Astfel, măreşti porţia de mâncare şi dai şi o aromă mai bună. La final adaugaă brânză feta sau, de ce nu, brânză telemea sau brânză de oi. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 5-6 cartofi
  • 2 ouă
  • 100 gr brânză feta
  • pătrunjel verde
  • sare
  • piper

Mod de preparare cartofi prăjiți cu ouă și brânză:

Mai întâi curăță şi spală bine cartofii. Apoi taie-i fie în felii, fie în fâşii subţiri. Pune-i pe prosopele absorbante de bucătărie, ca să elimine apa. Încinge ulei într-o tigaie şi pune cartofii în ea, la prăjit. Bate între timp ouăle. Evident, înainte de asta, trebuie să verifici valabilitatea ouălor. Cu puţin timp înainte de a lua tigaia de pe foc, toarnă ouăle bătute peste cartofi și potriveşte de piper şi sare. După ce s-a făcut omleta, ia tigaia de pe foc.
Pune porţia de cartofi cu ouă şi brânză într-o farfurie. Decorează cu pătrunjel spălat şi tocat, apoi cu bucăţele de brânză feta.

Sfaturi pentru cei mai buni cartofi prăjiţi

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să transformi banalii cartofi prăjiți cu ouă și brânză într-o masă absolut delicioasă:

  • alege soiul de cartofi potrivit. Cartofii galbeni sunt mai făinoşi şi mai uscaţi, dar mult mai rezistenţi decât cei albi. Aceştia din urmă conţin multă apă, au textură cremoasă, dar la prăjire rămân crocanţi pe exterior şi moi pe interior;
  • ţine cartofii feliaţi în apă rece cel puţin o oră. Astfel, vor elimina mult amidon. Cu cât conţin mai puţin amidon, cu atât vor fi mai crocanţi și, bineînțeles, nu te vor îngrășa prea mult, dacă îi consumi în mod regulat;
  • prăjeşte cartofii într-un vas suficient de adânc, pentru ca uleiul să-i acopere în întregime. Poți opta, spre exemplu, pentru o friteuză;
  • foloseşte ulei de palmier pentru prăjire, exact ca la restaurant. Acesta e mult mai rezistent la prăjiri repetate şi la temperaturi mai înalte;
  • dacă nu ai vas mare, prăjeşte cartofii în serie. Adică nu îi pui pe toţi o dată la prăjit, ci pe rând. Ideal ar fi să ai o tigaie wok. Are și forma, și dimensiunea potrivită;
  • în primele minute prăjeşte-i la temperatură mică, apoi măreşte intensitatea flăcării;
  • imediat ce i-ai luat de pe foc, scurge-i de ulei. De fapt, uleiul nu pătrunde în cartofi în timpul gătirii, pentru că vaporii de apă din ei nu permit acest lucru. Uleiul pătrunde abia în momentul în care am luat tigaia de pe foc;
  • sarea se pune întotdeauna la final.
Adauga un comentariu