Diete si regimuri

Cartofii si rosiile te pot ucide. Descopera si alte alimente care iti pun viata in pericol

Publicat: 21 mart. 2012
7

Surprinzator pentru unii, exista alimente care desi sunt necesare pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ne pot face mult rau daca sunt consumate incorect sau in cantitati exagerate. Iata cateva alimente care te pot ucide:

1. Cartofi
Trebuie feriti de lumina, in caz contrar incep sa incolteasca si sa isi schimbe culoarea in verde. In aceasta situatie ei produc o substanta numita solanina, care este toxica. Pentru a evita efectele negative ale acesteia trebuie inlaturate toate portiunile inverzite si incoltite.

De asemenea, tulpina si frunzele plantei sunt toxice. Desi rare, au existat decese datorate otravirii cu cartofi verzi sau cu ceai din frunze de cartofi. Moartea nu survine brusc ci dupa o perioada de slabiciune si confuzie, iar apoi se intra in coma.

2. Cirese
Ciresele sunt fructe extreme de populare, din aceeasi familie cu prunele, caisele si piersicile. Toate contin otrava in frunzele si samburii lor. Samburii contin o substanta numita amigdalina ( contine o molecula de glucoza si una de acid cianhidric), cunoscuta si ca vitamina B17, care are proprietati benefice in cantitati mici. Ingerata insa in doze foarte mari, poate provoca reactii destul de grave. Decesele provocate de consumul de cirese sunt extrem de rare.

3. Migdale
Migdalele amare, spre deosebire de migdalele dulci din comert, nu sunt comestibile. Aceste fructe cu miros deosebit pot fi extrem de otravitoare. Daca este inghitita, o migdala elibereaza in contact cu anumite enzime din corpul omenesc circa un miligram de acid cianhidric – una dintre cele mai subtile otravuri.  De exemplu, continutul mediu in cianura al unui sambure de migdala amara este de 6,2 mg. Consumarea a 60 de migdale amare este fatala pentru un adult, in timp ce la copii, doza letala este de numai 5-10migdale amare sau de 10 picaturi de ulei de migdale. Incalzirea distruge otrava, dar netratate amarele migdale sunt foarte periculoase, astfel incat sunt considerate ilegale in unele tari.

4. Ciuperci
In lume exista 14.000 de specii de ciuperci, insa doar 3.000 sunt comestibile.  Datorita varietatii de specii si similaritatii de aspect, este dificil de stiut intotdeauna care sunt otravitoare, mai ales pentru un amator. Ciupercile otravitoare pot cauza greturi, varsaturi, diaree, tulburari gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburari neurologice si chiar moarte. 

5. Mere
Probabil cel mai comun si sanatos fruct local, marul in sine nu este periculos, ci samburii, care contin acelasi acid cianhidric. Pentru a ne face rau totusi, acesti samburi trebuie consumati in cantitate mare, mestecati si sparti, altfel cel mai probabil vor trece neafectati prin organism.

6. Rosii
Desi fructul in sine nu contine otrava, tulpina si frunzele contin o substanta chimica cunoscuta sub numele de glicoalcaloid. Concentratii mai ridicate se gasesc in rosiile salbatice, dar si cele cultivate pe plan intern contin glicoalcaloid. Aceasta poate provoca dureri stomacale, dar si nervozitate. Se spune ca si rosiile verzi, necoapte pot avea acelasi efect daunator..

7. Fasolea – in special boabele de fasole rosie
Daca sunt consumate in stare cruda, acestea contin o toxina numita lectina. Chiar si doar 4-5 boabe din acest tip de fasole pot provoca simptome de greata, varsaturi si dureri de stomac. Indicat este ca, inainte sa fie fierte, boabele sa fie tinute si in apa cel putin cinci ore. Toate persoanele, indiferent de varsta sunt susceptibile. Toate tipurile de fasole contin aceasta substanta insa in fasolea rosie este cel mai concentrata. Fasolea trebuie gatita intotdeauna inainte de a fi consumata (chiar si cea verde).

8. Cassava (Yuca)
Cassava sau maniocul este folosita mai ales in bucataria caraibiana si sud-americana. Cand cassava este coapta, poate avea un gust dulce-acrisor, iar gustul, ca si mirosul, depind de continutul de glucoze cianogenice care de fapt sunt extrem de otravitoare. Pregatirea necorespunzatoare poate lasa o cantitate esentiala de cianuri, care provoaca intoxicatii si chiar paralizie partiala sau totala.

9. Pestele-balon (Pufferfish)
Pestele-balon este pe locul doi in lume in topul celor mai otravitoare vertrebrate. In Coreea si in Japonia unele parti ale pestelui sunt considerate delicatese. Totusi, anumite organe – spre exemplu ficatul, sunt extrem de toxice si pot fi mortale. Otrava continuta de peste, cunoscuta sub denumirea de tetradotoxina poate cauza amorteală, tensiune ridicata si paralizie muscular. Poate duce la moarte prin paralizia diafragmei. Preparatul din pestele balon se numeste Fugu.





Adauga un comentariu