Secretele istoriei

Casa Alba: Coreea de Nord reprezinta o amenintare tot mai mare

Publicat: 31 iul. 2017

Statele Unite ale Americii si Japonia si-au exprimat duminica ingrijorarea fata de amenintarea „serioasa si tot mai mare” din partea Coreii de Nord, care a efectuat un nou test cu racheta intercontinentala, racheta despre care sustine ca poate atinge teritoriul american, relateaza AFP.

Coreea de Nord reprezinta o amenintare serioasa si tot mai mare pentru SUA, Japonia, Republica Coreea (Coreea de Sud – n.r.) si alte tari din apropiere sau mai indepartate”, au convenit presedintele american Donald Trump si premierul japonez Shinzo Abe in cursul unei convorbiri telefonice care a avut loc duminica, se mentioneaza intr-un comunicat al Casei Albe.

Cei doi lideri s-au angajat „sa creasca presiunea economica si diplomatica” asupra Phenianului si „sa convinga si alte tari sa faca acelasi lucru”, conform comunicatului.

Vezi si Un atac sangeros zguduie lumea. Sunt cel putin 24 de morti. Ce se intampla

Donald Trump a avertizat sambata ca nu va mai permite Chinei, pe care o preseaza sa potoleasca ambitiile recalcitrantului sau vecin, „sa nu faca nimic”.

Coreea de Nord a reactionat duminica si a amenintat ca va riposta in cazul unor provocari militare din partea SUA.

Testul cu racheta intercontinentala (ICBM) „este destinat de data aceasta sa trimita un avertisment sever Statelor Unite ale Americii, care si-a inmultit afirmatiile lipsite de sens, agitand frenetic sanctiuni si o campanie vizand exercitarea de presiuni la adresa” Phenianului, declara Ministerul de Externe nord-coreean.

SUA au efectuat cu succes duminica un nou test de interceptare a unei rachete cu raza medie de actiune. O racheta lansata dintr-un un avion cargo C17 deasupra Pacificului a fost interceptata de sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), desfasurat in Alaska, a indicat agentia de aparare antiracheta MDA (Missile Defense Agency).

La randul sau, Coreea de Sud a anuntat ca, dupa noul test nord-coreean, va accelera desfasurarea THAAD pe teritoriul sau, atragandu-si severe avertismente din partea Chinei, care se opune ferm acestui proiect.

Dar THAAD nu este destinat sa intercepteze o racheta balistica intercontinentala. In acest scop, armata americana conteaza pe un alt sistem, GMD (Ground-based Midcourse Defense), instalat in Alaska si in California.loading...

Adauga un comentariu