International

Casa lacrimilor. O fosta angajata a dezvaluit cum au fost ingropati pe ascuns 800 de copii

Publicat: 27 dec. 2015
1

O inregistrare socanta facuta de o femeie care a lucrat intr-o casa irlandeza din Tuam pentru mame necasatorite a confirmat moartea a aproximativ 800 de copii. O mare parte dintre bebelusii din casa erau trimisi spre adoptie in SUA. Angajata a acordat interviul inainte sa moara.

Julia Devaney a ajuns la institutie, cand avea 9 ani si a petrecut 36 de ani acolo, pana in 1961.

In 1920, femeile nemaritate din Irlanda care ramaneau insarcinate erau trimise sa nasca in institutii, iar apoi copiii erau trimisi spre adoptie in America.

Devaney a povestit ca intr-un an au murit zeci de copii din cauza unei epidemii de tuse convulsiva.

„Nu-mi amintesc sa se fi nascut copii morti. In cazul in care un copil mai mic de un an murea, se faceau anchete”, a spus femeia care a lucrat 36 de ani in institutie.

Cadavrele a aproximativ 800 de copii au fost ingropate intr-un zid de beton, langa o fosta casa pentru mame necasatorite. Timp de 36 de ani, cadavrele erau ingropate in secret in Galway, Irlanda.

Rapoartele recente arata ca bebelusii mureau de malnutritie, lipsa ingrijire, pneumonie, TBC, convulsii si multe alte boli.

Institutia era condusa de surorile din ordinul Bon Secours si finantata de Consiliul Galway. Tot din dezvaluiri mai reiese ca mamele erau prost tratate si separate de copii, permitandu-le doar sa alapteze pana cand copii implineau 1 an si erau transferati in SUA.

Femeia a mai povestit ca in anii 50 s-au facut zeci de adoptii ilegale pentru Statele Unite.

Julia a mai vorbit despre drama prin care au trecut copii din casa Tuam, modul abuziv in care erau tratati copiii.

Adauga un comentariu