Info Turism

Casa memoriala Iuliu Maniu, salvata de salajeni. Autoritatile au ignorat-o

Publicat: 22 nov. 2018
9

In an centenar, casa de la Badacin, in care s-a nascut Iuliu Maniu arata exact cata pretuire aratam noi, inaintasilor. Este aproape o ruina.

Figura emblematica a partidului national-taranesc, Maniu a murit in chinuri la inchisoarea comunista de la Sighet. Casa lui fusese initial donata Bisericii greco-catolice, dar a fost confiscata de statul devenit republica, dupa ’47.

Asa ca zeci de ani a fost folosita doar ca depozit de grane. In 1998 s-a pus problema refacerii ei, drept casa memoriala Iuliu Maniu. Insa costurile lucrarilor ajung la 300.000 de euro.

Ar mai fi nevoie de aproximativ 60.000 de euro pentru reabilitarea casei memoriale a lui Iuliu Maniu din judetul Salaj, veche de aproape 130 de ani. Membrii unui club s-au mobilizat si incet, incet, casa are sanse sa-si recapete gloria de odinioara.

Gavril Iepure, presedinte Rotary Zalau: “Am fost la Badacin, ne-am intalnit cu parintele Borz din localitate, intr-adevar calci pe istorie. Si am injghebat aceasta poveste, am facut proiectul, am prezentat-o clubului Rotary Zalau, eu fiind presedintele si a fost sustinut de catre toti membri.”

Proiectul este sustinut si de actorul Alin Panc, crescut in judetul Salaj, arata stirileprotv.ro.

Alin Panc, actor: ”Intamplator mi s-a si propus sa joc rolul lui Iuliu Maniu tanar intr-un film, nu pot sa va zic ce si cum, dar e foarte interesant cum s-au legat toate.”

O buna parte din bani a fost stransa cu greu, dar ar mai fi nevoie de donatii pentru finisajele locuintei.

Anca Dinu, PR: “Practic acest proiect a inceput din nevoia de a definitiva o lucrare deja inceputa//acolo unde s-a inceput deja reabilitarea, proiectul total este in valoare de aproximativ 300.000 de euro si mai e nevoie pentru a-l finaliza de 60.000 de euro.”

Iuliu Maniu a copilarit in casa din Badacin pana cand a plecat la scoala, la Blaj. Si, ca amanunt arheologic, in cursul reabilitarii casei, a fost pusa in valoare o lespede romana din anul 213, primita cadou de Maniu de la satenii din zona, care o gasisera in pamant.

Adauga un comentariu