Destinatii turistice

Casa memoriala Mos Ion Roata din Campuri, Vrancea – FOTO

Publicat: 23 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Casa memoriala Mos Ion Roata din Campuri Vrancea - FOTO
Casa memoriala Mos Ion Roata

Casa memoriala Mos Ion Roata. O atracţie turistică inedită, puţin cunoscută de majoritatea dintre noi, este o casă memoriala din localitatea Câmpuri, judeţul Vrancea. Mai exact este vorba despre casa lui Moş Ion Roată, un personaj cunoscut mai ales din cărţile de istorie. Casa este un monument istoric cod LMI VN-IV-m-B-06624, reprezintă o casă ţărăneasca de sfârşit de secol XIX. Meleagurile Vrancei au multe de oferit turiştilor care vin aici an de an.

Construcţia se afla în apropiere de Primăria comunei Câmpuri, pe drumul naţional Tisita-Soveja. Practic, se afla în calea celor care merg spre arhicunoscuta staţiune Soveja. De asemnea cei care trec pe aici mai pot admira pe traseu Mănăstirea „Trei Brazi” de la Panciu, Mausoleul Mărăşti şi Mausoleul Soveja.

În căsuţa bătrânească s-a amenajat o expoziţie în memoria celui care a reprezentat judeţul Putna în calitate de deputat în divanul Ad-hoc al Moldovei.

Casa memoriala Mos Ion Roata. Inaugurată la 24 ianuarie 1959

Casa memoriala a fost inaugurată la 24 ianuarie 1959, cu ocazia Centenarului Unirii Principatelor Romane sub conducerea marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza. Muzeul cuprinde obiecte specifice ambientului familial şi social în care a trăit deputatul ţărănimii romane. Pe lângă astea, aici veţi găsi şi mărturii documentare privind activitatea sa în Divanul ad-hoc al Moldovei, în anul 1857.

În anul 2007, s-au făcut o serie de reparaţii şi s-au reorganizat obiectele expuse în locuinţă. Căsuţa este formată din două odăi, iar în interior se pot vedea cofa de apă, putineiul pentru unt, linguroiul sau polonicul de atunci, o icoană foarte veche, masa cu blide, patul cu cerga, iţarii moşului, dar şi o pereche de desagi.

Transformarea casei fostului deputat în Casa Memoriala în anul 1959, cu ocazia centenarului Unirii Principatelor Romane, este “un gând curat de recunoştinţă şi veneraţie pentru unul din romanii adevăraţi pentru care idea de dreptate şi cinste, dragoste de neam, au fost mai presus de orice”.

Adauga un comentariu