News Flash:

Casa Mitropolitului Dosoftei a disparut

27 August 2008
1218 Vizualizari | 0 Comentarii
• Iasii nu mai au una dintre zidirile in care au fost tiparite de mitropolitul Dosoftei, cu a doua sa tiparnita, Liturghia in 1679, Psaltirea de-ntales la 1680 si Viata si petrecerea sfintilor intre anii 1682 - 1686 • Cunoscuta drept primul palat mitropolitan din Iasi, Casa Dosoftei s-a pierdut in negura vremurilor zbuciumate ale Iasilor secolului al XVII-lea • Cladirea din prezent de langa Biserica Sf. Nicolae Domnesc nu este altceva decat dugheana unui negustor de prin anii 1700 si nicidecum "Casa" Dosoftei
Cunoscuta drept primul palat mitropolitan din Iasi, Casa Mitropolitului Dosoftei s-a pierdut sub valul vremurilor zbuciumate ale Iasilor secolului al XVII-lea. In schimb, in adevar, mitropolitul Dosoftei ar fi avut o chilie in apropierea bisericii insa, alaturi de altele, a disparut in timp. Probabil ca a doua sa tiparnita isi avea un loc aici, loc in care invatatul mitropolit Dosoftei a tiparit Liturghia in 1679, Psaltirea de-ntales la 1680 si Viata si petrecerea sfintilor intre anii 1682 - 1686. Falsul cu privire la casa Dosoftei, care este dat drept adevar istoric, capata justificare in perioada comunista, cand lucrarile de urbanizare impuneau distrugerea acestei dughene. Fiind, totusi, o importanta zidire laica, specifica Iasilor din secolul XVIII, s-a strecurat falsul tocmai pentru a fi salvata. Ceea ce, din nefericire, nu s-a facut pentru fosta biserica Sf. Vineri, ce era in preajma sitului arheologic lasat in uitare de la Hala Centrala. Dar, in momentul de fata, adevarul trebuie desfasurat, iar cladirea sa fie pastrata si aratata drept mostenire arhitecturala laica de la inceputul anilor 1700. Intorcandu-ne in trecut, aflam intr-un hrisov din 1677 precum ca domnul Antonie Ruset a reusit sa realizeze anumite prefaceri, printre care imprejmuirea bisericii Sf. Nicolae cu un zid de incinta, consolidarea bisericii si ridicarea unor chilii in jurul sau. De atunci dainuie ideea ca ar fi functionat si o resedinta mitropolitana. Ceea ce, urmand izvoarele istorice, nu este intocmai. Insa, chiar daca Ruset scria in acel hrisov ca aceasta biserica este tocmita pentru scaun mitropolitan, nu pomeneste de resedinta lui Dosoftei, ci de intentia de-a i se face o astfel de resedinta. Oricum, in 1679, imediat dupa mazilirea lui Ruset, domnitorul Gheorghe Duca continua lucrarile incepute de Ruset. Apoi, in jurul sau era un cimitir, iar mitropolitul nu putea sa sfarame crucile pentru casa sa. Mai mult, felul in care s-a rezolvat problema de la biserica Sf. Nicolae nu era tocmai bun, caci doamna lui Gheorghe Duca, Anastasia, din fonduri proprii, a dispus la 1682 ridicarea unei noi mitropolii (biserica Stratenia), langa biserica Alba, vechea mitropolie, de unde avea sa fie scrisa istoria ortodoxiei a Iasilor. Dar dovezile arheologice din anii 1967-1968 au dovedit ca aceasta casa este mai recenta de anul 1677, iar la 1686, mitropolitul Dosoftei a fost luat in Polonia de regele Sobieski. Mitropolitul Dosoftei a fost luat atunci si cu un important tezaur arhivistic, vreo 400 de acte bisericesti. Asadar, asa-zisa Casa Dosoftei este o dugheana de secol XVIII, unicat in Iasi. Farmecul dughenei care in fapt era una de mare tinuta in acea vreme, in stil oriental, nu poate fi mai prejos daca zidirea nu este incarcata cu istoria stiuta pana acum.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3418 (s) | 22 queries | Mysql time :0.222474 (s)