Secretele istoriei

Casa Raului din inima Moldovei

Publicat: 31 iul. 2013
Conacul bantuit se afla in curtea unei vechi fabrici construite de nemti inainte de Primul Razboi Mondial, iar initial casa cu pricina a gazduit birourile conducerii administrative. In timp, fabrica si casa au ajuns in proprietatea unei familii de evrei, care a fost deportata, iar mai apoi a intrat in patrimoniul statului, in timpul comunismului. In acele timpuri, casa a servit drept centru de propaganda, iar in beciul cladirii erau tinuti prizonieri si, zice-se, torturati, opozantii regimului.
Conacul de pe raul Precista, care se afla in satul Filipesti, pe drumul dintre Bacau si Roman, si-a capatat renumele de Casa a Raului abia dupa 1990. Preluata de un investitor, fosta fabrica de glucoza a servit ulterior altor activitati, iar conacul din curte a fost transformat in centru de comanda pentru cei angajati sa pazeasca locul.
De atunci a luat nastere si legenda potrivit careia casa ar fi bantuita, deoarece aproape toti paznicii care au lucrat acolo au trecut prin clipe infioratoare. Daca pe timpul zilei casa pare absolut obisnuita, odata cu lasarea intunericului aceasta se transforma, spune gura lumii, intr-un loc de-a dreptul sinistru si in care iti trebuie mult sange rece pentru a nu te pierde cu firea, potrivit rtv.net.
Oamenii au povestit ca intre zidurile vechiului conac noaptea cade odata cu o atmosfera apasatoare, desprinsa din filmele de groaza.
Multi sunt cei care au povestit de-a lungul anilor cum ca cine se gaseste noaptea inauntru poate auzi tot felul de voci nedeslusite, zgomote bizare sau pasi, toate acestea adaugandu-se unor curenti reci care se „plimba” printre ziduri, dandu-ti fiori pe sira spinarii.
Inspaimantati de cele ce se petreceau in casa noapte de noapte, paznicii au cerut sa le fie construit un alt adapost in curtea fabricii, iar acum nu mai sunt nevoiti sa isi petreaca noptile in interiorul sinistrei cladiri. Ba chiar, spun ei, s-au si obisnuit cu atmosfera ciudata, care li se pare mai putin importanta decat nevoia de a avea un serviciu care sa asigure familiilor lor ziua de maine.
Daca scepticii ar spune ca totul este doar rodul imaginatiei prea bogate a oamenilor, cei care cred in povesti cu spirite neodihnite sunt convinsi ca vechea casa este bantuita fie de fantoma fetitei familiei de evrei care a detinut fabrica si despre care nu s-a mai auzit nimic dupa ce parintii au fost deportati, fie de victimele „inchizitiei” comuniste care dadea „lectii” de patriotism tuturor celor care se puneau contra regimului.


loading...

Adauga un comentariu