International

Casa revolutionarului marxist Lev Trotki, scoasa la vanzare cu 4,4 milioane de dolari

Publicat: 03 aug. 2015
1
Casa pe care revolutionarul marxist Lev Trotki a detinut-o pe insula Büyükada din apropiere de Istanbul a fost scoasa la vanzare contra sumei de 4,4 milioane de dolari, informeaza site-ul publicatiei Le Nouvel Observateur.
Fosta resedinta a revolutionarului rus, alcatuita din 18 camere si cinci sali de baie, nu este incalzita si necesita lucrari de renovare. Potrivit unui articol publicat sambata in cotidianul turc Hürriyet, resedinta are o suprafata de 950 de metri patrati.
Construita in urma cu 150 de ani, aceasta vila cu trei etaje se afla pe o proprietate uriasa, de 3.600 de metri patrati, pe tarmul Marii Marmara.
„Fostul revolutionar a trait patru ani in aceasta vila, dupa ce prima lui casa, aflata tot pe insula Büyükada, a ars intr-un incendiu”, a explicat fostul primar al localitatii, Mustafa Farsakoglu.
Potrivit oficialului turc, cladirea „a cazut in ruina si necesita lucrari de renovare consistente”. De asemenea, casa este lipsita de un sistem de incalzire.
In 1929, Lev Trotki, fondatorul Armatei Rosii, s-a mutat pe insula Büyükada, cea mai mare dintre Insulele Principilor, o destinatie de vacanta la mare moda in randul burgheziei locale.
„Daca Ministerul Culturii din Turcia ar detine mijloacele necesare, ar putea sa o cumpere, sa o renoveze si sa faca din ea un spatiu cultural sau un muzeu”, a spus Mustafa Farsakoglu.
„In orice caz, este o constructie de patrimoniu, iar acela care o va cumpara nu va putea sa o transforme nici intr-un bloc de locuinte, nici intr-un hotel, nici intr-un restaurant”, a adaugat primarul insulei.
„Nu este prima data cand incercam sa vindem aceasta casa, dar nimeni nu o vrea”, a dezvaluit un agent imobiliar de pe insula Büyükada, care a dorit sa isi pastreze anonimatul. „Proprietarul ei actual, care locuieste la Istanbul, nu a facut lucrarile necesare de renovare”, a adaugat aceeasi sursa.
Alungat din fosta Uniune Sovietica in 1929 de catre Stalin, Lev Trotki a fost escortat in Turcia, unde a trait cativa ani, inainte de a-si continua exilul in alte tari. Lev Trotki a fost asasinat in Mexic, in 1940, de un agent stalinist.

 

Adauga un comentariu