Secretele istoriei

Casatoria lui Antoine de Navara

Publicat: 07 ian. 2015

Antoine de Bourbon s-a nascut la La Fère, Picardie, Franta, ca al doilea fiu al lui Charles de Bourbon, Duce de Vendôme (1489–1537) si a sotiei acestuia, Françoise de Alençon (d. 1550). A fost fratele mai mare a lui Ludovic I de Bourbon Print de Condé. La 25 martie 1537, la moartea tatalui sau i-a succedat acestuia ca Duce de Vendôme.

La 20 octombrie 1548, la Moulins, s-a casatorit cu Ioana a III-a regina a Navarei, fiica regelui Henric al II-lea de Navara si a Margaretei de Angoulême (sora regelui Francisc I al Frantei). Dupa moartea socrului sau, la 25 mai 1555, el a devenit rege al Navarei. Ca sef al Casei de Bourbon, el a fost primul print de sange.

Vezi si Casatoria secreta a Annei Amalia a Prusiei

Prin casatorie a devenit conte de Foix, de Bigorre, de Armagnac, de Périgord si viconte de Béarn. S-a spus ca Ioana a fost foarte indragostita de el  insa actiunile lui ulterioare au dovedit o loialitate mica fata de ea. Regatul Navarei era ocupat de spanioli din 1512 iar Antoine a incercat rdstabilirea acestui lucru. A fost gata de orice sacrificiu pentru interesele sale politice.

Vezi si Acestia erau pretendentii pentru casatoria cu Printesa Louise a Prusiei

Fara veritabile convingeri religioase, el a oscilat de mai multe ori intre catolicism si protestantism.

Fratele sau Louis de Bourbon a devenit seful protestantilor in timp ce Ecaterina de Medici, regenta in numele fiului ei Carol al IX-lea l-a numit locotenent general al regetului (1561).

A fost ranit mortal in asediu de la Rouen la 13 noiembrie 1562. A murit patru zile mai tarziu, la varsta de 44 de ani.loading...

Adauga un comentariu