Secretele istoriei

Casatoria Mariei Sofia de Hessa

Publicat: 26 ian. 2015
3

Maria Sofia de Hessa-Kassel (germana Marie Sophie Friederike von Hessen-Kassel; 28 octombrie 1767 – 22 martie 1852) a fost regina a Danemarcei si Norvegiei prin casatoria cu Frederic al VI-lea. A fost regenta a Danemarcei in perioada 1814–1815.

La 31 iulie 1790 la Gottorp, s-a casatorit cu varul ei primar, Printul Mostenitor Frederic al Danemarcei (1768–1839), atunci Regent al regatului, viitorul rege Frederic al VI-lea. Sotul ei a fost Regent din 1784 (de cand avea doar 16 ani) in numele tatalui sau care era nebun si care a murit in 1808. In urma infrangerii aliatului Danemarcei, imparatul Napoleon I al Frantei, Danemarca a pierdut stapanirea Norvegiei; cuplul regal a incetat sa mai fie regele si regina Norvegiei in 1814. Regina Maria a fost regenta a Danemarcei in perioada 1814-1815 in timpul absentei sotului ei.

Vezi si Casatoria secreta a Annei Amalia a Prusiei

Maria a fost aleasa de varul ei ca sotie in special pentru a-si demonstra independenta fata de Curte, care voia o casatorie politica. Casatoria a fost primita cu mare entuziasm de public; ea a fost privita ca o daneza nu ca o straina. La Curte, a fost umbrita de sora sotului ei, care era adevarata Prima Doamna de la Curte. A fost presata de cererea de a naste un fiu si dupa ce a avut probleme ginecologice a fost obligata sa accepte adulterul sotului ei cu Frederikke Dannemand.

Vezi si Acestia erau pretendentii pentru casatoria cu Printesa Louise a Prusiei

In perioada 1814-15 s-a descurcat foarte bine ca Regenta. Era interesata de politica si de genealogie si a scris si publicat Exposé de la situation politique du Danemarc; in 1822 a publicat Supplement-Tafeln zu Joh. Ca vaduva s-a retras din viata publica si a fost respectata ca un simbol al vechii dinastii.

Adauga un comentariu