International

Casatorii intre persoane de acelasi sex, in premiera in Grecia

Publicat: 04 iun. 2008
1

• Un primar grec a oficiat ieri, pentru prima data in Grecia, doua casatorii intre persoane de acelasi sex, pe insula Tilos, in Marea Egee

Un primar grec a oficiat ieri, pentru prima data in Grecia, doua casatorii intre persoane de acelasi sex, pe insula Tilos, in Marea Egee, profitand de o neclaritate legislativa, a anuntat unul dintre miri, care este membru al Uniunii homosexualilor din Grecia (Olke), informeaza France Press. Cele doua cupluri, unul de femei si unul de barbati, au fost casatorite ieri dimineata de Anastassios Aliferis, primar socialist al capitalei insulei, a precizat Evangélia Vlami. Inca marginalizata si victima a discriminarii in Grecia, comunitatea homosexuala a anuntat ca vrea sa profite de o neclaritate din legea privind casatoriile civile, adoptata in 1982, care nu precizeaza ca uniunea trebuie incheiata neaparat intre persoane de sex opus. Dupa publicarea anuntului despre viitoarele casatorii, procurorul de la Curtea Suprema a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca actul primarului ar putea fi declarat „nul si ilegal”. De cealalta parte, Olke a indicat ca este gata sa mearga pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. „Totul a decurs bine, in prezenta unui numar de aproximativ 20 de locuitori si apropiati”, a spus Vlami, in varsta de 47 de ani, care s-a casatorit cu o femeie apropiata de varsta ei. „Am mai facut un pas spre egalitate, care este obiectivul nostru”, a mai spus aceasta.

Oficierea casatoriilor nu a suscitat decat putine proteste printre locuitorii insulei, a spus primarul la postul de radio Flash. Militantii homosexuali greci au decis sa faca acest pas ca reactie la decizia guvernului conservator de a exclude cuplurile homosexuale din proiectul de lege privind uniunile libere. Potrivit presei din Grecia, au mai fost publicate alte trei anunturi de casatorii intre persoane de acelasi sex in diverse localitati din tara.

Adauga un comentariu