National

Casele de sanatate vor incheia contracte suplimentare pentru spitale dupa analizarea internarilor

Publicat: 12 oct. 2012
1

Ministerul Sanatatii si CNAS analizeaza in prezent situatia fiecarui spital in parte, urmare a ordonantei care permite noi angajamente bugetare doar dupa plata datoriilor, analiza luand in calcul numarul de internari efectiv realizate pana in octombrie si estimarea de cazuri pana la finele anului.

In urma acestei analize, casele de asigurari de sanatate vor incheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontarii serviciilor medicale spitalicesti, informeaza Ministerul Finantelor, citat de agentia de stiri Mediafax.

„In sistemul de sanatate, datorita faptului ca la inceputul anului s-au stabilit alocari bugetare pentru spitale care ulterior s-au dovedit ca acopereau numai 10 luni calendaristice din necesarul de cheltuieli, Ministerul Sanatatii impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate analizeaza in prezent situatia fiecarui spital in parte. Pe baza acestei analize, care va lua in calcul numarul de internari efectiv realizat pana la inceputul lunii octombrie si estimarea numarului de cazuri pana la finele anului, casele de asigurari de sanatate vor incheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontarii serviciilor medicale spitalicesti”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Sursa citata aminteste totodata ca, in circa doua saptamani, va fi elaborata si aprobata rectificarea bugetului de stat si a bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, care va avea in vedere si necesitatile de finantare suplimentare ale spitalelor.

Si subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat agentiei Mediafax ca ordonanta de urgenta care prevede ca ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa plata datoriilor, va fi analizata de minister, dupa ce spitalele au anuntat blocarea activitatii, deficitul in sistem fiind de 700 de milioane de lei.

„Vom analiza impactul ordonantei de urgenta asupra spitalelor si solutiile care se pot gasi in cazul in care exista riscul blocarii activitatii unitatilor sanitare. Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’ va primi trei milioane de lei pana la rectificarea bugetara”, a spus Arafat.

Guvernul a emis, in 1 septembrie, Ordonanta de urgenta nr. 47 pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede ca „ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa stingerea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din executia anului curent, cu exceptia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finantare a proiectelor derulate prin programe nationale”.

Ordonanta vizeaza si spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, anuntat de premierul Victor Ponta, fiind de de 700 de milioane de lei in functionarea spitalelor, situatie care pune unitatile sanitare in situatia de a fi inchise, dupa cum spun managerii de spitale.

In acest context, managerul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitala, prof. dr. Dan Enescu, a trimis sefilor de sectie, in 10 octombrie, o nota prin care ii informeaza despre respectiva ordonanta, atragandu-le atentia asupra faptului ca spitalul este intr-o situatie extrem de dificila privind executia bugetara pe anul in curs. De aceea, se arata in nota, se impune ca toti conducatorii de sectiei si salariatii sa ia masurile necesare pentru utilizarea cat mai rationala, eficienta, prudenta si echilibrata a resurselor materiale si, implicit, a celor financiare. In acest context, fiecare sef de sectie va cere angajarea unor cheltuieli in limita fondurilor disponibile. Mai mult, fiecare sef de sectie va aproba cu maxima rigurozitate internarea pacientilor in sectie, cu respectarea criteriilor de internare specifice, a mai spus Enescu, semnatarul notei.

Luand act de solicitarea managerului unitatii sanitare, in 11 octombrie, seful sectiei de Chirurgie II – Urologie, dr. Florica Dinu, a trimis o scrisoare de sponsorizare in care prezinta situatia dramatica in care se afla unitatea sanitara. „Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ ofera ingrijiri medicale pentru zeci de mii de copii din toata tara, in fiecare an, prin serviciile prestate: pediatrie, chirurgie pediatrica, ortopedie pediatrica, chirurgie plastica si reparatorie, terapie-intensiva, neonatologie, kinetoterapie, toxicologie, pneumologie, gastroenterologie, cardiologie, neuro-psihiatrie si dermatologie. Intrucat fondurile de la Casa de Asigurari de Sanatate si de la Ministerul Sanatatii sunt limitate, prestarea serviciilor medicale a fost posibila si prin donatiile primite din partea unor sponsori precum dumneavoastra. Din nefericire, incepand cu data de 1octombrie 2012, fondurile catre spital au fost blocate prin OUG 47/2012, facand imposibila achizitionarea materialelor medicale, medicamentelor si a celorlalte consumabile, precum si desfasurarea oricarei activitati medicale si administrative”, a mai spus seful de sectie.

Adauga un comentariu