News Flash:

Casele de schimb valutar, vanate de Protectia Consumatorului

31 Decembrie 2009
1153 Vizualizari | 0 Comentarii
Casele de schimb valutar vanate de Protectia Consumatorului
• Noul an aduce o serie de modificari pentru casele de schimb valutar • Odata cu acestea incep si controalele de la Protectia Consumatorului
Inceputul anului aduce o serie de modicari pentru casele de schimb valutar si odata cu acestea si controale de la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor. Noul ordin publicat de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului urmareste o mai buna informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar prin impunerea unor reguli mult mai stricte in ceea ce priveste modul de afisare a cursurilor practicate, atat in interiorul, cat si in exteriorul casei de schimb valutar. Cea mai importanta schimbare este dreptul consumatorilor ca, in cazul in care constata neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formularul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, de a solicita in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei. In aceste conditii, comisarii recomanda atentie sporita la formularul de acceptare a tranzactiei. Este important ca inainte de semnarea acestui formular, consumatorii sa citeasca toate informatiile cuprinse astfel incat sa poata face o alegere rationala. Formularul de acceptare a tranzactiei trebuie sa contina obligatoriu informatii referitoare la denumirea si adresa operatorului economic, numele si prenumele consumatorului, seria si numarul actului de identitate al acestuia, suma tranzactionata, suma ce urmeaza a fi incasata de consumator, data emiterii, semnatura operatorului si cea a consumatorului. Toate aceste informatii trebuie sa fie scrise pe o singura pagina format A4, vizibil si lizibil, iar literele sa aiba marimea Times New Roman 12, negru pe fond alb. De asemenea, formularele trebuie sa fie intocmite in doua exemplare, unul pentru consumator si unul pentru operatorul economic si sa fie redactate atat in limba romana, cat si in limba engleza. Institutiile financiar-bancare vor avea obligatia de a informa consumatorii cu privire la cursurile de schimb ale valutelor tranzactionate prin sisteme electronice, ce pot permite un afisaj vizibil si usor accesibil consumatorilor, amplasate in interiorul punctelor de lucru, langa ghiseul de schimb valutar. Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate vor include si comisioanele practicate, in sensul afisarii valorilor calculate dupa aplicarea comisionului casei de schimb valutar. Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1575 (s) | 22 queries | Mysql time :0.040335 (s)