Info Turism

Castelul Apaffy – Dumbraveni

Publicat: 11 ian. 2012

Castelul Apaffy din Dumbraveni a fost construit in sec. al XVI-lea in stilul Renasterii, de familia Apafi, din care s-a ridicat principele Transilvaniei Mihail Apaffy (1681-1690). A suferit interventii succesive, pastrandu-se planimetria si unele detalii decorative. La 1552 puternicul feudal Grigore Apaffy, care pe atunci era prefect al judetului Dobica si loctiitorul maresalului curtii din Martinuzzi, guvernatorul Transilvaniei, cumpara toate mosiile existente in Dumbraveni si construieste castelul cetate de aici, in acest timp se formeaza domeniul cetatii Dumbraveni.

In perioada stapanirii habsburgice, Dumbraveni facea parte din cele 10 orase libere regesti din Transilvania. A fost vizitat la 1 iunie 1773 de imparatul Iosif al II-lea, cu ocazia calatoriei acestuia in Transilvania. In timpul revolutiei din 1848, orasul este cucerit in doua randuri de catre generalul Bem József, care impreuna cu Petőfi Sándor, unul dintre liderii revolutiei maghiare, a poposit aici trei zile.

Orasul Dumbraveni este situat la 20 km est de Medias pe DN 14, Medias – Sighisoara, in lunca Tarnavei Mari. In perimetrul localitatii au fost descoperite vestigii arheologice din epoca fierului, dacica si romana, atestata documentar la 1374.loading...

Adauga un comentariu