Info Turism

Castelul Bánffy din Rascruci – Cluj

Publicat: 11 ian. 2012

Castelul Bánffy din Rascruci a fost construit in secolul XVIII, in stil eclectic. Valoarea istorica a castelului este foarte importanta. Este format din doua corpuri de cladire, plus alte anexe. Pavilionul (subsol, parter, etaj si sarpante inalte) este de inspiratie romana. Accesul principal al castelului se afla prin doua scari dispuse in partea sudica, urmate de o terasa incadrata de opt coloane dorice. Piesa de rezistenta ramane salonul de primire sau sufrageria.

Aici s-a pastrat un bufet din lemn cu acelasi tip de sculpturi si o vitrina cu o valoare artistica aparte, in secolul XX fiind expusa la o expozitie de la Paris. O alta piesa interesanta ca valoare artistica in incapere este soba din teracota verde. Se pare ca aceasta ar fi fost realizata dupa modelul renascentist aflat in salonul imparatului Franz Josef. Pe cele trei laturi din partea superioara ale sobei sunt sculptate scene care zugravesc alegerea capeteniei Arpad, intemeierea Ungariei si adunarea de la Ópusztaszer. Din balconul castelului se poate vedea intreg domeniul Banffy.

Cronicile familiei Bánffy spun ca in mijlocul acestui parc era amplasat un columbar (porumbar) in stil japonez si ca domeniul era folosit ca resedinta domneasca de vara. Intre anii 1752-1755 au fost restaurate casa de oaspeti si grajdul, iar cladirea actuala, realizata in stil eclectic, dateaza din 1809, ridicata fiind pe locul unei vechi resedinte de vara. Castelul a fost locuit de baronul Adam Bánffy, un pasionat al artei.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit