Info Turism

Castelul Corvinilor – Hunedoara

Publicat: 12 ian. 2012
9

Ridicat in secolul al XIV-lea, pe locul unei vechi intarituri, pe o stânca la picioarele careia curge pârâul Zlasti, castelul este o constructie mareata, cu acoperisuri inalte si divers colorate, cu turnuri si turnulete, ferestre si balcoane impodobite cu dantelara pietrei cioplite. Fiind una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara, castelul cunoaste in timpul acestuia insemnate transformari. El devine astfel o somptuoasa locuinta, nu numai un punct strategic intarit. Cu trecerea anilor, diversii stapâni ai castelului i-au modificat infatisarea, imbogatindu-l cu turnuri, sali si camere de onoare. Galeria si donjonul – ultimul turn de aparare (turnul „Ne boisa” = Nu te teme), ramase neschimbate de pe timpul lui Iancu de Hunedoara, precum si Turnul Capistrano (dupa numele unui vestit calugar de la curtea castelului) reprezinta câteva dintre cele mai semnificative parti ale constructiei.

Dupa o serie de confruntari cu Impreriul Otoman, Ioan Corvin, ajuns guvernator militar al regatului ungar, se stinge din viata in urma bataliei de la Belgrad (11 iunie). Elisabeta Szilagy, sotia sa si Matei Corvin, fiul lor, unul dintre cei mai straluciti regi ai Ungariei medievale, realizeaza loggia din aripa de nord (Loggia Matei), finalizeza constructia capelei, a salii Dietei si continua lucrarile de infrumusetare la castel. In secolul XV, castelul ramane un exemplu singular pentru zona Transilvaniei de resedinta nobiliara fortificata, costructia care imbina elemente specifice stilului gotic tarziu cu stilul renascentist, faza timpurie. Familia Corvin stapaneste castelul si domeniul Hunedoarei pana in anul 1508, dupa care vor urma 22 de proprietari pana in secolul XVIII, cand intra in proprietatea Imperiului Habsburgic si castelul devenea sediu al administratiei minelor si depozit al produselor de fier (1724-1854).

Dupa o serie de transformari minore si incendii, ultimul plasat in 1854, distrugand intreaga structura de lemn a castelului, se initiaza primele lucrari de restaurare (1868-1874), in urma carora acoperisul de sindrila este inlocuit cu cel de tigla, se suprainalta cateva turnuri si se construieste fatada neo-gotica, in dreptul palatului Bethlen, alaturi de lucrari si amenajari intrerioare. Transformarea sa in muzeu (1974) este precedata de o alta etapa de restaurare si de consolidare (1956-1968) aceste lucrari continuand dupa anul 1997 si pana in prezent. Constructia este considerata una din partile reprezentative pentru secolul XV, reprezentand o mixtura intre stilul romanic (forma poligonala) si moda gotica tarzie. Interventiile plasate la inceputul secolului XVII au afectat arhitectura originala a capelei. Pictura existenta in Evul Mediu a fost in mare parte deteriorata, fragmente din aceasta putandu-se observa in zona altarului si a intrarii (crucii de consacratie).

Loggia Matei ramane una dintre cele mai timpurii manifestari ale artei Renasterii in Transilvania, prin terasele deschise suprapuse si pictura in fresca ce decoreaza interiorul loggiei. Aceasta pictura laica, singulara in Transilvania, plasata stilistic la jumatatea secolului al XV-lea, ilustreaza legenda familiei Corvinilor. Turnul Capistrano face parte din incinta fortificata corespunzatoare secolului XV, incaperea fiind initial utilizata de catre parintele franciscan, Ioan de Capistrano, confesorul lui Ioan Corvin pana in a doua jumatate a secolului XV. Sala Dietei reprezinta un spatiu dedicat ceremoniilor, realizata la mijlocul secolului XV in stil gotic tarziu. Modificarile survenite in secolul XVII au lasat o frumoasa fresca laica, forma actuala datorandu-se lucrarilor de restaurare din perioada 1956-1968.

Construita in prima jumatate a secolului XVII intre turnul vechi si turnul tobosarilor, peste zidurile de incinta mai vechi, Aripa Bethlen este compusa din dormitoare la parter si o sufragerie la etaj. In secolul XIX i s-a adaugat o galerie, lucrata dupa canoanele arhitecturii neogotice.
Sala Cavalerilor este finalizata in 1452 si este construita in stil gotic tarziu, functionalitatea sa fiind aceea de sala de mese la ocazii festive, dupa cum sugereaza corespondentele tipologice din mediul germanic.

Adauga un comentariu