Evenimente culturale

Castelul Csernovics din Macea

Publicat: 02 sept. 2013
3
Castelul Csernovics (sau Cernovici) este un monument istoric si arhitectonic, situat in localitatea Macea, judetul Arad.
Istoria castelului este legata de cea a familiei nobiliare de origine sarba Csernovics care in anul 1720 primesc de la Imperiul Austriac titlu nobiliar. In anul 1724, Mihai si fiul sau Ioan primesc mai multe domenii printre care si Macea. In acelasi an sunt demarate lucrarile la o resedinta in comuna. Lucrarile se sfarsesc probabil in anul 1745, anul mortii lui Mihai. In aceasta perioada castelul avea o singura aripa, cea de est. Sotia lui Mihai, Ana, devine urmatoarea proprietara si cea care va cumpara domeniile Curtici si Cutos. Nepotul lui Mihai, Lazar Csernovics este cel care va primi in anul 1793 titlul de Graf (Grof). In anul 1804, Pavel Csernovics ajunge proprietar al domeniului Macea. El se va ocupa de amenajarea resedintei. Fiul sau, Petru este cel care dupa o calatorie efectuata in 1845 in Orientul Apropiat va aduce specii exotice precum Ginko Biloba, in gradina parcului ce imprejmuia castelul. Totusi, Petru este si cel care va face ca resedinta sa iasa de sub stapanirea familiei Csernovics, pierzandu-l, conform unor marturii, la un joc de carti.
Urmatorii proprietari vor fi din familia Nagy Karolyi, primul fiind Gyorgy Karolyi. El va demara in 1862 o noua modificare a castelului si o extindere prin construirea celei de-a doua aripi, si a turnului inalt de 30 de metri. Aceasta adaugire aduce castelului asemanarea cu modelele in voga din Franta. Fiul sau, Tibor Karolyi, se va ocupa mai mult de extinderea parcului care va avea o suprafata de 100 de holde de padure plantata. In anul 1900, proprietar al domeniului este Gyula Karolyi, cel care il va aduce pe fotograful Ruhm Odon sa imortalizeze castelul. O imagine s-a pastrat pana in ziua de astazi. Tot el este cel care adauga o terasa metalica la corpul vechi.
Dupa 1912, groful nu se mai ocupa de castel, axandu-se in mod special de mosie. Incepand cu 1920, Gyula Karolyi se retrage la resedinta sa de la Budapesta. In 1939, castelul si parcul trec in proprietatea medicului Adam Iancu din Curtici. Acesta le va poseda pana la nationalizarea lor in anul 1948. Dupa aceasta data castelul va avea mai multe destinatii printre care orfelinat, azil pentru orbi, centru de reeducare pentru copiii orfani sau sediu al Cooperativei Agricole. Dupa Revolutie,incepand cu anul 1991, castelul si gradina botanica au fost inchiriate de catre Universitatea de Vest „Vasile Goldis”, fiind intr-un final achizitionate de aceasta recent.
Din punct de vedere arhitectural, castelul prezinta o imbinare de stiluri. Exista elemente de baroc tarziu (la parter si intrarea principala) ce apartin perioadei in care castelul a apartinut familiei Csernovics. Tot in partea veche se observa elemente de inspiratie bizantina (turnuletele), desi poate fi remarcata de asemenea lipsa unor forme gotice. Partea noua, ridicata de familia Karolyi este mult mai simpla, mai moderna.
Acoperisul este construit din grinzi groase, dreptunghiulare si este acoperit cu ardezie, asezata sub forma de solz de peste (prezent la turnul mare si la cele doua turnulete). Podul castelului este pavat cu caramida asezata pe palanca.
Lucarnele sunt confectionate din lemn de brad, acoperite cu tabla de zinc (mai tarziu tabla zincata)
Fundatia este din piatra de codru (beton ciclopan), iar peretii din caramida. La parter grosimea peretilor, pe alocuri este de un metru. La etaj peretii sunt mai subtiri.
Intrarea principala in castel se face printr-o usa mare din lemn de stejar, plasata sub terasa dinspre vest. Pe treptele din piatra cioplita se urca la etaj, iar din coridorul lung se poate ajunge aproape in toate camerele de la etaj. Tot de aici se urca la mansarda si terasa principala. Holul mare este prevazut cu luminator din sticla armata.
Urcand pe o scara aflata tot in holul mare ajungi pe terasa aflata deasupra intrarii. Aici troneaza blazonul familiei Karolyi. Este facut din ceramica arsa, aplicat pe perete, intr-un cadru special zidit. La inceput s-a crezut ca era blazonul familiei Csernovics, dar dupa descoperirea blazonului lor, specialistii in heraldica il atribuie familiei Karolyi. Balustrada are suporturi pentru vaze cu flori.
Peretii interiori ai castelului, la inceput, au fost zugraviti simplu, cu var, peste care se aplicau diferite modele colorate (flori, struguri, fructe etc.), dupa destinatia camerei. Mai tarziu, familia Karolyi a aplicat un tapet, iar camerele de la etaj erau imbracate in draperii de diferite culori.
Peretii exteriori au fost tencuiti, cu forme dreptunghiulare imprimate cu un model asemanator fagurelui de miere. Mai tarziu, peretii au fost imbracati cu iedera, fiecare latura avand o alta specie. Iedera era fixata in cuie speciale si tunsa plastic la ferestre. Odata cu venirea comunistilor a fost data jos cu ajutorul unui tractor.
Adauga un comentariu