Evenimente culturale

Castelul din Ciucea nu si-a incetat activitatea, iar vizitatorii sunt bine-primiti

Publicat: 10 feb. 2016

In urma cu mai bine de zece ani, stranepotii Veturiei Goga au deschis o actiune de revendicare prin care au cerut Muzeul Octavian Goga” din Ciucea. Donatia s-a dovedit a fi nula, insa testamentul a ramas in picioare. Ce se intampla cu muzeul acum, dupa doi ani de la incheierea procesului?

Deoarece muzeul nu facut parte efectiv din proces, acesta fiind indreptat impotriva Consiliului Judetean Cluj si a Primariei din Ciucea, reprezentantii muzeului nu stiu foarte multe informatii despre cum a decurs procesul, despre cum s-a construit apararea, etc. Ei stiu detalii doar in masura in care au fost instiintati de autoritatea in subordinea careia se afla si anume Consiliul Judetean.

Muzeul e la locul lui

Reprezentantii muzeului nu stiu decat ca actul de donatie a fost anulat, insa nu si testamentul, iar muzeul functioneaza la fel ca si inainte, iar mostenitorii nu au venit sa ia nimic.

”Nu a venit nimeni, nu a fost vorba de nicio punere in posesie a obiectelor din muzeu. Testamentul ramane in vigoare si in aceasta situatie nu au venit nepotii sa ceara ceva”, spune Ioana Ilea, managerul Muzeului Octavian Goga.

Vezi si „Chinurile” prin care trece un monument istoric, cand proprietarul il vrea distrus

Initial, mediatizarea ce a fost facuta in anul 2014, cand procesul a luat amploare, a trezit interesul si simpatia publicului, iar vizitatorii au fost din ce in ce mai multi, in anul 2015 ajungand la peste 16.000 de vizitatori. Insa dupa putin timp, roata s-a intors.

”Multi au venit sa vada muzeul, in ideea ca nu vor mai avea ce vedea. In ultimele luni in schimb am constatat ca in mare masura din cauza acestei mediatizari, oamenii au crezut ca muzeul nu mai este, dupa ce in presa a aparut ca s-a pierdut procesul, iar numarul de vizitatori a scazut mult”, explica managerul, potrivit monitorulcj.ro.

Din statisticile pe care le-au facut reprezentantii muzeului, vizitatorii nu cauta ceva anume cand vin sa vada locul unde a trait marele scriitor Octavian Goga, ci sunt entuziasmati de tot ansamblul. Insa ceea ce au observat este ca turistii maghiari sunt foarte interesati de Casa Ady Endre, unde este o expozitie memoriala foarte frumoasa.

Muzeul nu poate accesa fonduri

Procesul care dureaza de atatia ani este o mare piedica in accesarea oricarui tip de fonduri nerambursabile, fiindca institutia, aflandu-se in proces, este considerata ca nefiind elegibila.

”Teatrul de vara nu mai functioneaza, din pacate, de mai bine de 10 ani. Aici este o mare problema intr-adevar, fiindca a existat un proiect de reabilitare, de restaurare a teatrului de vara si s-a dorit accesarea unor fonduri, dar nu s-a putut din cauza procesului”, spune femeia.

Pentru ca obiectele din castel sa fie pastrate in cele mai bune conditii se face o conservare preventiva care, dupa cum spun angajatii muzeului, este o actiune zilnica. Obiectele trebuie dezprafuite, iar microclimatele trebuie monitorizate. Partea de intretinere generala are loc constant. In afara de asta, trimestrial se face o evaluare a starii de conservare in cadrul careia obiectele sunt analizate si se selecteaza cele care necesita restaurate.

”Exista un plan de restaurare care nu se poate duce la indeplinire aici. Asta este una dintre dorintele mele, sa se faca un laborator de conservare si restaurare aici. Desigur, colaboram cu alte laboratoare, dar alegem doar prioritatile, alegem obiectele care sunt in stare mai proasta. Este un proces de durata si destul de costisitor”, zice femeia.

Planuri de atragere a turistilor

Pentru a rezolva problemele cauzate de mediatizarea excesiva a concluziei procesului, reprezentantii Muzeului Octavian Goga si-au propus sa organizeze multe evenimente anul acesta. Scopul este cel de a atrage cat mai multi vizitatori. Pentru anul 2016, la Muzeul Octavian Goga for fi organizate numeroase expozitii, printre care si o expozitie temporara aniversara pentru a sarbatori 135 de ani de la nasterea scriitorului.

De asemenea muzeul va participa si la Noaptea Muzeelor ce are loc in luna mai, in cadrul careia, si anul trecut muzeul a avut foarte multi vizitatori.

De asemenea, anul acesta va avea loc editia cu numarul XXXII al concursului de poezie si eseu din cadrul Festivalului national de poezie ”Zilele Octavian Goga”. Castigatorii vor primi premii din partea muzeului.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit