Evenimente culturale

Castelul Malmaison din Franta – FOTO

Publicat: 18 ian. 2015

Castelul Malmaison (franc. Chateau de Malmaison) este situat in orasul Rueil-Malmaison, departamentul Hauts-de-Seine, in regiunea Ile-de-France, Franta. El a fost resedinta imparatului Napoleon si al sotiei sale Joséphine.

Castelul este pentru oara amintit in documentele istorice in secolul VI ca vila unuia din fiii lui Clovis I (ca. 466 – 511). Denumirea mala-mansio ar putea fi tradus ca si „casa rea”. Cateva secole mai tarziu el a devenit resedinta unui cavaler scotian. Prin secolul XIV devine proprietatea lui Robert de Lorris, un sfatuitor al regelui, iar apoi a nobilului Guillaume Goudet.

Vezi si Catedrala Westminster din Londra – FOTO

La inceputul secolulului XVII este fortificat si devine ulterior resedinta imperiala dupa nunta Joséphinei cu Napoleon. In aprile 1799 Joséphine cumpara castelul cu bani imprumutati, datoria a fost achitata de Napoleon.

Vezi si Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma – FOTO

Castelul a fost renovat de arhitectii Charles Percier si Pierre Fontaine. Imparatul Bonaparte cu sotia lui aveau resedinta oficiala in Palais des Tuileries (Palatul Tuileries) in Paris si resedinta privata aici in castel. Prin anul 1804 a lasat Joséphine, care iubea trandafirii, sa fie amenajata o gradina, numita si dupa moartea ei „gradina imparatesei”. Dupa divort Napoleon daruieste Joséphinei castelul unde si dupa acea vor primiti in continuare diplomati si monarhi straini. Castelul a fost mostenit de Napoleon III. Ca dupa moartea lui sa-l mosteneasca fiul acestuia Eugène de Beauharnais. Azi castelul este declarat muzeu national, fiind vizitat de turisti.loading...

Adauga un comentariu