Destinatii turistice

Castelul Mercy – Carani

Publicat: 22 sept. 2011
9

Castelul Mercy a fost construita in satul Carani, din judetul Timis, intre anii 1733-1734, ceea ce inseamna ca este una din cele mai vechi constructii din Banat. Castelul Mercy este asezat in panta, iar in partea dinspre vale exista un parter destinat probabil unor functiuni ignobile si un etaj, care pe partea cealalta a cladirii devine parter, gasindu-se la acelasi nivel de calcare cu gradina. Gradina era amenajata, cel putin initial, in stil baroc. Pe fatada exista doua usi simetric dispuse fata de axul cladirii. Este prevazut cu doua intrari, iar in fata lor se gasesc scari de piatra, prinse cu piese metalice utilizate in secolul XVIII.

Actualmente in cladire se gaseste Scoala profesionala de padurari”. Candva, aceasta era o curte animata. Oaspeti veneau, slujitori se grabeau sa duca caii la grajd, se organizau petreceri de vanatoare, existau oameni care aveau grija de caini, femeile gateau la bucatarie si peste tot erau trupe de soldati. Acum supravietuiesc doar cateva semne din acest trecut: exista inca gratii si usi de fier nituit lucrate de mesteri austrieci, exista inca niste fierarii impresionante, niste tiranti metalici tinand peretii pivnitei, niste fragmente colorate de vitralii din perioada romantic si in varful cladirii, o roza a vanturilor cu initiale echivalente cuvintelor maghiare pentru punctele cardinale, de pe vremea cand Banatul a intrat in administratia Ungariei.

Cu ocazia sapaturilor facute pentru fundatia cladirii, pe langa oseminte omenesti si fragmente de arme s-au gasit bani de argint cu efigia Sfintei Maria, din 1503, monede din a doua jumatate a secolului al XVI-lea, care purtau emblema „Herzog von Brandemburg”, o mare cantitate de monede de argint din timpul imparatului Leopold (1658-1703), precum si bani de bronz din vremea imparatesei Maria Tereza si a imparatului Franz Josefh. Forma initiala a cladirii era octogonala.
Adauga un comentariu