National

Castelul Peles, promovat in presa franceza

Publicat: 08 mai 2013
1

Publicatia franceza Le Figaro numeste Pelesul un loc „spectaculos”, intr-un articol dedicat vechilor resedinte regale din Europa, publicat saptamana trecuta.

Castelul din Sinaia este plasat de jurnalistii straini pe primul loc in lista resedintelor de vara ale regilor europeni deschise in prezent publicului, fiind urmat de castele din Ungaria, Marea Britanie, Italia si Portugalia.

„In zona rurala a Romaniei, in inima statiunii montane Sinaia, un loc ultra-chic al secolului al XIX-lea, Castelul Peles a fost, pana in 1947, resedinta de vara a ultimului rege al Romaniei, Mihai I, inca in viata”, incepe descrierea castelului romanesc din Le Figaro. Jurnalistii il numesc „o capodopera a stilului trubadur, a carui arhitectura complicata l-ar fi putut inspira pe Walt Disney”.

„Interiorul nu dezamageste. Realizat in lemn in tonuri inchise cu multe ornamentatii si fantezist, este o minunatie de complexitate si de arta decorativa pe care si-a pus amprenta stilul german de la finele secolului al XIX-lea. Scarile sculptate si saloanele de primire te lasa fara cuvinte”, scriu francezii care amintesc si de vechile apartamente private ale familiei regale, pe care Ceausescu le folosea pentru vizitele sefilor de stat straini.

Pe scurt, ziarul numeste Pelesul „un loc spectaculos”, avantajat si de cadrul natural in care este situat „paduri de brad si pajisti luxuriante”, numai bune pentru plimbari bucolice. Potrivit Le Figaro, punctul slab al Pelesului ar fi ca in imprejurimile castelului exista putine locuri de cazare pentru turisti.

Jurnalistii francezi plaseaza intreaga descriere a castelului sub titlul „Acasa la Ferdinand, la Peles”, atribuind gresit construirea castelului, celui de-al doilea rege al Romaniei, Ferdinand I. Despre el Le Figaro spune ca era casatorit cu Elisabeta de Neuwied, aceasta fiind de fapt prima regina a Romaniei si sotia regelui Carol I, din initiativa caruia a fost construit Castelul Peles.

Adauga un comentariu