Evenimente culturale

Castelul Talcy de pe Valea Loarei – FOTO

Publicat: 02 sept. 2014

Istoria castelului incepe in 1517 pe 8 noiembrie, cand Bernard Salviati, un bogat bancher florentin din Toscana, ruda cu cei din familia de Medici (var al Caterinei de Medici), cumpara castelul si dependintele sale, de la Marie Simon, vaduva lui Antoine Sanguin. In jurul anului 1520 acesta construieste noua cladire. Este de asemenea si epoca in care s-au construit marile castele Renascentiste de pe Valea Loarei si totusi, Talcy a ramas strain modei italiene, fara rafinament decorativ si conservand in special aspectul edificiilor de la sfarsitul Evului Mediu.

Fundatia castelului dateaza din secolul al XV-lea, initial nefiind un castel pentru persoane regale. Bernard Salviati obtine autorizatia de fortificare a castelului, aparand astfel drumul pentru patrule ce se vede de-a lungul donjonului patrat. Restul castelului se inspira din Blois, cu galeria sa cu stalpi octogonali, sustinand patru arcade cu bolti tesite, un etaj luminat de ferestre mici si doua ziduri grele, triunghiulare, la nivelul acoperisului.

Vezi si Castelul Apaffy din Dumbraveni – FOTO

In 1545 Pierre de Ronsard (poet si scriitor, supranumit „printul poetilor”), o intalneste cu ocazia unei sarbatori la curtea castelului Blois pe Cassandre, fiica proprietarului castelului Talcy. Din aceasta intalnire se naste o poveste de dragoste, prin care Ronsard ne va darui frumoase si numeroase poeme.

Mai tarziu, tot la Talcy, Diane fiica cea mica a lui Salviati, va juca acelasi rol inspirator fata de Théodore-Agrippa d’Aubigné, vecinul lui Salviati, care in 1571 v-a compune o colectie de sonete, balade si idile intitulate „Le Printemps”, iar la sfarsitul vietii, ultimul sau poem intitulandu-se „Les Tragiques”. Maritata cu Guillaume de Musset, fiica Cassandrei se numara printre descendentii directi ai poetului Alfred de Musset.

Vezi si N-ai sa crezi ce ascunde la interior Catedrala Oaselor – FOTO

In 1704, Talcy va fi achizitionat de o familie de ofiteri regali numiti Burgeat, care vor amenaja castelul si vor creea straturile de flori in stil „à la française” din gradina. Vandut mobilat in 1780, vaduvei unui bancher protestant, Elisabeth Gastebois, l-a pastrat pentru fiica sa cea mica care s-a casatorit cu filozoful si politicianul Philippe-Albert Stapfer, ministru al artelor si stiintelor din republica elvetiana. Fiul lor Albert, traducator al lui Goethe si jurnalist, a fost unul din primii adepti ai fotografiilor. Descendentii acestuia, l-au vandut statului in 1932, cu intregul mobilier mostenit din secolul al XVIII-lea.

Vezi si Castelul Fontainebleau – FOTO

Actualul castel cuprinde un maiestuos turn-portic, umbrit de turela din unghiul de nord-vest si de o aripa din vest, cu care s-a unit pentru a merge mai departe cu galeria acoperita si delimitand curtea de onoare interioara care este decorata cu arcade. Ea adaposteste un put acoperit cu un dom din ardezie, ce constituie o marca emblematica a edificiului. Aripa estica cuprinde un parter si doua etaje. La parter gasim bucataria, o anticamera si camera stil Carol IX, iar la etaj saloane si apartamente deservite de culoare. Camerele locuibile sunt dotate cu seminee monumentale si bogat mobilate in stilul secolului al XVIII-lea.

Domeniul cuprinde o padurice care a fost readaptata in 1996 de catre peisagistul Joelle Weill, un hambar cu presa datand din 1808 si un porumbar. O moara de vant a fost atasata domeniului, care a fost daramata in 1956 si reconstruita in 1976.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit