Evenimente culturale

Castelului Goga din Ciucea

Publicat: 20 nov. 2013
3
Istoria castelului incepe in ultimii ani ai secolului XIX. Bogatul avocat Miklos Boncza din Huedin venea deseori la Ciucea, impreuna cu nepoata sa, fiica surorii lui. Tanara i-a spus ca, daca i-ar ridica un castel, ar face orice pentru el. Miklos Boncza a angajat un arhitect din Budapesta, a ridicat castelul, iar apoi s-a insurat cu nepoata sa. Dupa doar cativa ani, a venit pe lume rodul aceste iubiri: Berta Boncza. Tanara mama a murit la nastere. Miklos Boncza a jurat sa nu se mai casatoreasca niciodata. Copila a fost crescuta de bunica-matusa, sora avocatului. Peste ani, Berta Boncza avea sa se casatoreasca cu unul dintre cei mai apreciati poeti maghiari, Ady Endre. In ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar, Ady Endre s-a imprietenit cu Octavian Goga, unul dintre fruntasii Partidului National Roman, precursorul PNT. Octavian Goga fusese incarcerat la Seghedin, pentru delicte politice. Ady Endre a luat apararea poetului roman. Anii primului razboi mondial i-au despartit pe cei doi prieteni. Octavian Goga avea sa plece la Bucuresti. Cu sanatatea subreda, Ady Endre a locuit, in perioada 1915-1917, la Ciucea. Apoi, impreuna cu sotia sa, Berta Boncza, a plecat la Budapesta, unde poetul a si murit in anul 1919. Berta Boncza voia sa renunte la cetatenia romana si l-a rugat pe Octavian Goga sa cumpere castelul de pe Valea Crisului, scrie romanialibera.ro.
Cuibusor de nebunii
Octavian Goga tocmai se intorsese in Transilvania. „El era insurat cu Hortensia Cosma, fiica celui mai bogat roman din Ardeal, directorul Bancii Albina. Goga, in calitate de lider al Partidului National Roman, condus de George Pop de Basesti si de Iuliu Maniu, a primit echivalentul rangului de ministru, oferit de Consiliul Dirigent, primul guvern romanesc al Transilvaniei”, spune profesorul de istorie Silviu Pop.
Poetul a vizitat castelul de la Ciucea in anul 1919. Nu era insotit de sotie, ci de amanta, Veturia, fiica preotului ortodox din Sebes si sotia unui alt preot, Lazar Triteanu, pe atunci asesor consistorial al Mitropoliei din Sibiu. Cu aceasta, Octavian Goga, el insusi fiu al preotului ortodox din Rasinari, traia o poveste de amor. Initial, asa cum nota in jurnalul ei, Veturia Goga s-a opus cumpararii castelului. Acesta fusese devastat in timpul luptelor din 1919, dintre Armata Regala Romana si Armata Sovietica Maghiara, care invadase Transilvania din ordinul conducatorului comunist al Republicii Ungare a Sfaturilor, Bela Kun. Totusi, Octavian Goga a acceptat oferta de vanzare. „O vaduva nu se refuza, iar cand acea vaduva este vaduva lui Ady Endre, cumpar proprietatea chiar daca ar fi sa o fac cadou cuiva”, i-a spus Octavian Goga Veturiei. Pretul vanzarii a fost de 280.000 de coroane austro-ungare. Pentru aceasta, Octavian Goga a fost nevoit sa ia un credit din Banca Agrara din Cluj.
Ulterior, Octavian Goga a profitat de o alta lege, care anula datoriile tuturor celor care cumparasera pamant in Transilvania, si i-a platit Bertei Boncza doar o parte din suma convenita. Castelul a fost renovat si largit. Crenelurile sale au fost demolate, iar in locul lor a aparut o arhitectura neobrancoveneasca. Este o cladire cu verande largi, cu vedere spre Cris, etajata. Castelul era resedinta sotilor Goga. In incinta castelului se mai afla o casa, cea in care locuise Ady Endre, in care Veturia Goga a amenajat odaile argatilor. In castel, Veturia Goga dadea adevarate concerte private la pianul vegheat de o imensa tapiterie de vanatoare, daruita de catre sahinsahul Iranului.
Tot aici erau primiti prietenii lui Goga. Printre acestia, fostul ministru de Externe Nicolae Titulescu. De altfel, „acesta a ars cu trabucul, dupa o masa in care a fost servit cu un cognac de buna calitate, una dintre canapelele de la castel”, spun curatorii muzeului. Intr-una dintre odai se afla scrinul de avocat folosit de Avram Iancu. Tot aici, se afla biroul lui Octavian Goga, biblioteca si dormitorul unde el si-a dat sufletul pe 7 mai 1938 si unde a murit si Veturia, 41 de ani mai tarziu.
O casatorie cu scandal
Octavian Goga si Veturia s-au casatorit pe data de 15 ianuarie 1921. Ziua nu a fost aleasa intamplator: era ziua de nastere a lui Mihai Eminescu. Octavian Goga devenise ministru al Cultelor si Instructiunii Publice in anul 1919.
„El i-a oferit preotului Lazar Triteanu, sotul Veturiei, un targ: sa i-o dea pe Veturia in schimbul mitrei de episcop ortodox al Romanului. Pentru ca Veturia era oricum amanta lui Goga, Lazar Triteanu a acceptat si a fost numit episcop. Scandalul a fost amplificat de faptul ca, la cea de-a doua casatorie, Veturia purta rochia de mireasa in care jurase credinta primului sot. Familia lui Octavian Goga, in special Aurelia Goga, mama poetului, nu a acceptat-o niciodata pe Veturia. Nora in casa a ramas Hortensia”, spune scriitorul Mircea Goga, nepotul lui Octavian Goga.
Veturia si Octavian nu au putut sa aiba niciodata copii. La Ciucea au murit amandoi si sunt ingropati in Mausoleul ridicat de Veturia pe dealul care domina proprietatea.  
„Micul Führer” si „Privighetoarea lui Hitler”
Octavian Goga nu prea a mai scris poezii de valoare dupa primul razboi mondial, pentru ca s-a implicat in politica, unde a plecat din PNR si a intrat in mai multe formatiuni de extrema-dreapta. Goga a format un guvern pentru 43 de zile, apoi a fost demis de Regele Carol al II-lea, in 1938. In perioada in care a fost premier, Goga a fost poreclit „Micul Führer”, din cauza admiratiei sale fata de Adolf Hitler. Veturia Goga, care l-a cunoscut pe Adolf Hitler la festivalurile wagneriene de la Bayreuth si care l-a vrajit pe dictatorul nazist, a fost poreclita „Privighetoarea lui Hitler”. De altfel, Veturia Goga era singurul translator roman acceptat de Hitler in discutiile pe care acesta le avea cu maresalul Ion Antonescu. Veturia Goga era prietena cu Maria Antonescu, sotia maresalului, spune ultimul nepot al poetului, profesorul Mircea Goga de la Universitatea Sorbona din Paris, care mai crede ca Veturia era agent secret al Reichului. Dupa 1944, Veturia Goga a devenit comunista si si-a pastrat castelul de la Ciucea.
Adauga un comentariu