Hardware

Casti Bluetooth Genius HS-980BT: confortabile, sunet de calitate – FOTO

Publicat: 03 apr. 2012

Castile Genius HS-980BT sunt ideale pentru indivizii carora nu le plac firele. Sunetul vine pe calea aerului, multumita tehnologiei Stereo Bluetooth. Asadar, pentru a utiliza aceste casti, ai nevoie de un dispozitiv compatibil care, suplimentar, trebuie sa suporte si profilul AD2P (Advanced Audio Distribution Profile). Aproape toate dispozitivele mobile lansate in ultimii doi, chiar trei ani, suporta acest profil de distributie audio wireless.

Design

Aspectul este unul clasic, iar dimensiunile se incadreaza si ele in limite normale (vezi specificatiile). Asadar, excludem situatiile in care pari un DJ ratacit pe strada sau un pilot de avion catapultat in mijlocul unei multimi uluite.

Materialul plastic din care sunt realizate castile este mat, slefuit fin, nu foarte solid dar nici prea plapand. Pentru o rezistenta sporita, headband-ul este intarit cu o placuta metalica pe partile laterale. In partea superioara, Genius a optat pentru un burete care sa asigure un plus de confort purtatorului.

Headband-ul este ajustabil si se fixeaza bine pe cap, iar cupele se pot si ele potrivi pe ureche. Nu se pune problema asadar sa le pierzi din mers, chiar si atunci cand alergi.

Lasand la o parte aspectul si calitatea constructiva, sa spunem ca Genius a facut o treaba buna si in ceea ce priveste izolarea fonica, iar asta fara sa apeleze la tehnologii de atenuare a zgomotului.

Am testat castile in metrou, iar cu volumul dat la aproximativ 80% muzica este afectata de zgomotul din tunel putin spre deloc. Pe strada nici nu se pune problema interferentelor, decat daca ai ghinionul sa nimeresti in apropierea unui santier unde se munceste cu drag si cu spor.

Repet, castile nu folosesc tehnologie Noise Cancellation, pur si simplu izoleaza bine urechile.

Microfonul, tastele de control (patru la numar – Play, apel, inainte, inapoi), si cele doua de volum, sunt toate amplasate pe casca dreapta. In stanga avem doar interfata de 2,5 mm pentru reincarcarea acumulatorului si LED-ul de stare.

Singurul neajuns, dar unul destul de important, este acela ca Genius HS-980BT nu suporta conexiunea prin fir. Daca ai ramas fara baterie, trebuie sa le conectezi la o sursa de incarcare cu interfata USB (poate fi PC, laptop sau chiar adaptor pentru priza).

Iata si specificatiile tehnice ale acestor casti Bluetooth.

Specificatii tehnice
• Difuzoare : 30mm;
• Frecventa: 20Hz – 20KHz;
• Impedanta: 32 ohm;
• Sensibilitate: 102dB;
• Acumulator Li-Ion, pana la 9 ore (convorbiri) sau pana la 7,5 ore (redare muzica).

Calitate audio

Genius este cunoscuta ca o companie orientata catre produse de buget, care nu exceleaza la calitate, dar nici nu dezamagesc clientii.

Dupa ore in sir de auditie, am ajuns la concluzia ca modelul de fata este unul peste medie in ceea ce priveste calitatea audio.

Sunetul este redat clar si cu fidelitate buna spre foarte buna pe toate frecventele, iar distorsiunile sunt bine tinute sub control pana aproape de nivelul maxim. La maximum se simt oarecare distorsiuni, insa la acel nivel de volum, chiar si in ipoteza unui sunet cristal, timpanul ar avea de suferit.

Pentru o fidelitate optima, nu setati nici dispozitivul, nici castile la volum maxim. 80% – 90% din limita maxima este mai mult decat suficient pentru a simti niste basi bine definiti, fara deranj pe termen lung la timpan.

Pret conform calitatii livrate

Partea care ar putea sa starneasca discutii este pretul aparent piperat (aproximativ 320 de lei) pe care cu siguranta multi nu il vor agreea, argumentand ca la acesti bani gasesc lejer produse similare de „brand”.

Sigur, optiunile de acest fel exista, insa asta nu inseamna ca un produs similar de brand este automat mai bun decat modelul de fata.

Nu dau exemple, sunt atat de multe alternative care pot fi mai bune sau mai putin bune. Cert este ca, din experienta proprie, am ramas un pic dezamagit de castile Bluetooth de firma, chiar si in cazul modelelor de top, cu tehnologii pompoase si preturi pe masura.

Plusuri si minusuri
[+] Confortabile;
[+] Izolare fonica foarte buna, fara sa includa Noise Cancelling sau alte tehnologii similare;
[+] Calitate audio peste medie, in special inaltele si basii;
[-] Lipsa unei interfete pentru conexiune standard (fir cu jack de 3,5 mm).

Concluzie: consider ca Genius HS-980BT au un pret corect pentru calitatea oferita. Un singur lucru m-a deranjat, repet, lipsa unei interfete pentru conexiune standard cu jack de 3,5 mm. Altfel, castile Stereo Bluetooth de la Genius sunt confortabile, ofera o izolare fonica foarte buna si o calitate audio peste medie. Le recomand.loading...

Adauga un comentariu