Info Turism

Castrul roman Arutela – Valcea

Publicat: 23 feb. 2012
9

Situat intre localitatile Pausa si Caciulata, in punctul „Poiana Bivolari”, langa orasul Calimanesti, Castrul roman Arutela este un monument istoric datat din epoca romana anii 137-138 d.C.

Primele sapaturi, in punctul „Poiana Bivolari”, s-au facut de catre Ministerul Domeniilor, in anii 1888-1889, pentru captarea apelor termale sulfuroase. S-au descoperit obiecte de metal si monede romane de la Hadrian, Septimiu Sever, Iulia Doamna si Caracalla.
Intre anii 1890-1892, Grigore Tocilescu si Pamfil Polonic fac sapaturi partiale, scotand la iveala in intregime baile romane si partial ruinele castrului. Acesta ramane cunoscut numai prin materialul epigrafic descoperit aici. Intre anii 1897-1902, ruinele castrului Arutela au fost in parte acoperite cu prilejul constructiei caii ferate Ramnicu Valcea – Raul Vadului, in timp ce baile au disparut in intregime. In 1967, Muzeul Militar National, mai precis colectivul stiintific format din: profesor doctor docent D. Tudor, membru al Academiei de Stiinte Sociale si Politice, colonel doctor Cr. M. Vladescu, E. Palade, doctor Gh. Poenaru-Bordea, L. Popoiu, A. Florea, E. Nicolae , N. Moghior si V. Ghelmez redeschide santierul de cercetare pana in 1970 si din nou in 1978, prilej care a permis dezvelirea completa a ruinelor care nu fusesera distruse la construirea caii ferate. Pe timpul sapaturilor arheologice s-au descoperit diferite obiecte ca arme, monede, vase si inscriptii, expuse astazi la Muzeul Militar din Bucuresti. Dupa terminarea sapaturilor, castrul Arutela a devenit monument istoric trecut in custodia Comitetului judetean Valcea de Cultura si a Muzeului de istorie din Ramnicu Valcea. Intre anii 1982-1983, castrul a fost refacut dupa proiectul arhitectului Aurel Teodorescu, intocmit pe baza documentatiei realizate de Cristian Vladescu, coordonatorul cercetarilor facute anterior de Muzeul Militar. Lucrarile de constructie au fost executate de C. Panco. S-a reconstituit pentru prima data in Romania poarta pretoriana (porta praetoria) cu cele doua turnuri care o flancheaza.

Fortificatia construita din lespezi de piatra are forma patrata cu laturile de 60 de metri prevazute cu turnuri semicirculare la colturi si turnuri patrate de o parte si de alta a portii pretoriene. Pe celelalte doua laturi se vad portile de serviciu (porta principalis dextra si porta principalis sinistra). La 20 de metri spre rasarit de poarta pretoriana a fost descoperit drumul strategic roman din valea Oltului, lat de sase metri si pavat cu blocuri mari de piatra. Legionarii din castrul Arutela aveau misiunea de a supraveghea, intretine si asigura circulatia pe acest drum spre Transilvania. Arutela facea parte, alaturi de celelalte castre din jurul Masivului Cozia, dintr-o linie de aparare pentru oprirea atacurilor dinspre zona deluroasa de la rasarit. La nord de castru se afla „piscul lui Teofil”, pe platoul caruia s-a zidit un turn semicircular, cu latura dreapta spre est, la 300 de metri inaltime fata de punctul „Poiana Bivolari”.

 
Adauga un comentariu