Magazin

Cat de benefic este un DUS RECE pentru organism

Publicat: 31 iul. 2013
1

Majoritatea oamenilor privesc dusul ca pe un ritual zilnic ce le confera igienizare, dar si relaxare: pe masura ce bulele de sapun coboara in cascada pe corp, disparand in scurgere, apa calda inmoaie muschii si mintea in imbratisarea ei aburinda.

Totusi cercetarile arata ca dusurile reci au si ele cateva beneficii atat pentru sanatate, cat si pentru mediul inconjurator.

Majoritatea oamenilor (mai ales mamele!) asociaza apa rece cu raceala, fiind de parere ca prea multa apa rece deschide drumul catre boala, ca dusurile reci sunt rezervate doar locurilor austere sau taberelor militare.

Insa studiile au demonstrat ca, in comparatie cu dusurile calde, cele reci declanseaza producerea unui numar mai mare de celule albe de sange, cele care ajuta sistemul imunitar.

Un studiu din Germania, de exemplu, a descoperit ca scufundarea in apa rece ii permite, in timp, corpului sa dezvolte rezistenta in fata fortelor oxidante din corp. Cresterea numarului de leucocite este atribuita raspunsului metabolic al corpului vizavi de socul apei reci. In timp ce corpul incearca sa se incalzeasca, creste rata metabolica, activand sistemul imunitar si eliberand leucocite.

O rata metabolica marita inseamna ca organismul arde calorii si grasime, un  efect extrem de popular in randul populatiei care incearca sa slabeasca. Atentie insa, o expunere prelungita la apa rece determina organismul, conform altui studiu, sa-si faca un strat protector de grasime pentru a evita inghetarea si hipotermia.

Un alt beneficiu al dusurilor reci este cresterea fertilitatii masculine. Un dus fierbinte inseamna o temperatura scrotala mai mare ceea ce scade productia de sperma. Dusurile reci nu duc neaparat la producerea mai multor spermatozoizi, dar nici nu-i afecteaza prin cresterea temperaturii corpului, asa cum o face apa calda.

Nu in ultimul rand, dususrile reci sunt prietenoase cu mediul, pentru ca este nevoie de mult mai putine resurse pentru a apa rece de la robinet.

Sursa: Business Insider

Comentarii
Adauga un comentariu