Boli si tratamente

Cat de daunatori pentru sanatate sunt fosfatii

Publicat: 07 nov. 2017
7

Fosfatii sunt o combinatie dintre un metal si acid fosforic. Exista o multitudine de tipuri de fosfati, care sunt utilizati incepind cu industria alimentara, sinteza chimica si obtinerea aliajelor de metal.

Pe etichetele alimentelor puteti gasi fosfatii sub mai multe forme: E 339 fosfati de sodiu, E 340 fosfati de potasiu, E 341 fosfati de calciu, E 342 fosfati de magneziu, E 450 vii difosfat biacid de calciu (pirofosfat de calciu acid), E 450 vi difosfat calcic (pirofosfat de calciu), E 450 iv difosfat potasic, E 450 i difosfat dipotasic, E 450v difosfat tetrapotasic (pifofosfat de potasiu), E 450 iii difosfat tetrasodic (pirofosfat de sodiu), E450 ii difosfat tetrasodic, E 451 ii trifosfat pantapotasic (tripolifosfat de potasiu), E 451 i trifosfat pentasodic (tripolifosfat de sodiu), E 452 iv polifosfat calcic (polimetafosfat), E 452 iii polifosfat calco-sodic, E 452 ii polifosfat potasic si E 452 i polifosfat sodic (hexametafosfat de sodiu, sare graham).

Fosfatii se mai gasesc intr-o serie de alte produse. E 340 fosfat de potasiu poate fi folosit impreuna cu fosfati de amoniu si uree in solutii de fertilizare si in produsele din tutun. E 452 trifosfatul de sodiu il puteti gasi foarte des pe etichetele detergentilor de uz casnic.
E 341 fosfati de calciu sint utilizati in industria stomatologica pentru remineralizare, dar si ca hrana pentru pasari. 

Principalul efect negativ al fosfatilor este dezechilibrarea balantei calciu-fosfor, care in timp duce la probleme foarte grave: osteoporoza, depuneri anormale de calciu – osteofite, cioc de papagal. Un consum foarte mare de fosfor impiedica fixarea calciului in oase, iar acestea devin cu timpul foarte fragile. Problemele pot aparea chiar la virste fragede, de aceea, trebuie urmarita cu atentie alimentatia copiilor, mai ales ca fosforul se poate ingera si din multe surse naturale.

De asemenea, persoanele care consuma alimente care au in compozitie fosfor pot avea probleme stomatologice grave, pentru ca acesti aditivi afecteaza chiar si dantura.
Doza zilnica admisa aprobata de JEFCA (forum mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari) este de 70 mg/kg corp pentru toate sursele de fosfor. De aceea, este foarte important sa contabilizati cu atentie cantitatea de fosfor ingerata pe parcursul unei zile pentru a nu depasi doza recomandata.
 

Adauga un comentariu