Boli si tratamente

Cat de des trebuie sa schimbam prosoapele?

Publicat: 13 ian. 2018

Nu va stergeti de mai mult de trei ori pe acelasi prosop de baie, avertizeaza specialistii. in caz contrar, puteti lua bacterii care o sa va dea ceva batai de cap. De ce trebuie sa spalam prosoapele, daca atunci cand le folosim suntem curati? Este o intrebare care ii macina pe multi.

Raspunsul este simplu: pentru ca nu iesim de la dus perfect igienizati. Prosoapele se impregneaza astfel cu celule moarte, saliva, secretii urinare si anale. in plus, pentru ca raman umede o perioada de timp si sunt depozitate intr-un mediu intunecat, aici se dezvolta bacterii si ciuperci. Microbii se vor inmulti rapid pentru ca au tot ce le trebuie: apa, temperaturi ridicate, oxigen, un pH neutru si hrana.

Este greu de spus insa daca acesti germeni sunt periculosi pentru sanatatea noastra, pentru ca ei provin, in mare parte, de pe noi. si de regula bacteriile din casa nu sunt o amenintare. Dar se pot inmulti si pot suferi mutatii, spun expertii. in plus, tocmai de aceea, prosopul nu trebuie impartit sub nicio forma cu alte persoane, fie ele si apropiate. Pentru ca riscam sa intram in contact cu organisme pe care corpul nostru nu le-a mai intalnit, cum ar fi stafilococul auriu.

Potrivit specialistului în microbiologie de la Universitatea din New York, Philip Tierno, citat de Business Insider, organismele microscopice din lenjeria de pat ne pot îmbolnăvi.

Pentru a evita acest lucru, expertul recomandă spălarea lenjeriei de pat o dată pe săptămână. Oamenii produc în mod natural 83 de litri de transpiraţie în pat în fiecare an. Când afară este căldură şi umezeală, lenjeria de pat se transformă într-o adevărată grădină zoologică pentru bacterii şi ciuperci microscopice.

Conform unui studiu recent, pernele umplute cu pene sau cu material sintetic, vechi de 1,5 până la 20 de ani (are cineva perne vechi de două decenii?!) pot conţine între patru şi 17 specii diferite de ciuperci invizibile cu ochiul liber.

Lenjeria de pat în care dormim nu conţine doar bacterii de pe corpul nostru, ci şi din aer, de la resturi microscopice de pe pielea animalelor, polen, praf, scame şi chiar microparticule din fecalele animalelor, invizibile cu ochiul liber, care intră pe geam fără să le putem observa. La toate astea se adaugă şi soluţiile chimice cu care e tratată lenjeria de pat în fabrică.

Bacteriile şi ciupercile din pat pot provoca o serie de reacţii alergice chiar şi persoanelor care nu suferă în mod normal de alergii: de la strănut şi curgerea nasului, până la iritaţie în gât. Iar în cazul celor care suferă de astm sau prezintă în mod obişnuit o alergie, efectele pot fi resimţite mai agresiv.

sursa: digi24.roloading...

Adauga un comentariu