Local

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva tulpinilor de coronavirus: „Persoana vaccinată poate face o formă gravă a bolii din cauză că nu are un titru suficient de mare de anticorpi”

Publicat: 17 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva tulpinilor de coronavirus Persoana vaccinată poate face o formă gravă a bolii din cauză că nu are un titru suficient de mare de anticorpi
Se menține ritmul crescut de vaccinare împotriva COVID-19 administrate în județul Iași. În ultimele 24 de ore s-au administrat 3.210 doze, din care 2.706 persoane au primit prima doză, iar 504 persoane au fost vaccinate cu a doua doză

În județul Iași au fost efectuate peste 169.641 de vaccinări anti-COVID-19 de la debutul campaniei gratuite. Eficiența vaccinurilor Pfizer, Moderna și AstraZeneca este mult mai scăzută în combaterea infectării cu noile tulpini de coronavirus. Persoanele imunizate anti-COVID-19 care nu au un titru de anticorpi suficient de ridicat pot să facă ulterior o formă gravă a bolii

O persoană vaccinată care nu are un titru suficient de anticorpi poate să se infecteze cu o formă gravă a infecției cu coronavirus. Asta pentru că fiecare organism reacționează diferit după administrarea vaccinului anti-COVID-19. În cadrul Campaniei de vaccinare desfășurate la nivelul județului Iași, conform datelor centralizate, de pe 27 decembrie 2020 și până pe data de 16 aprilie 2021, au fost efectuate 169.641 de vaccinări. Din acest număr total de persoane imunizate, 97.467 au fost vaccinate cu prima doză și 72.174 cu cea de-a doua doză. Pe data de 15 aprilie 2021 au fost vaccinate 2.687 de persoane, dintre care 2.171 de persoane au primit prima doză și 516 persoane au primit cea de-a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 298 de reacții adverse ușoare.

„Răspunsul imunologic al oricărui organism este altul, adică titrul de anticorpi și, ca urmare, eficacitatea vaccinului este alta, pentru că depinde foarte mult de nivelul de anticorpi al fiecărui organism. Deci putem să descoperim că o persoană vaccinată a făcut o formă gravă de boală din cauză că nu are un titru suficient de mare de anticorpi. Nu s-a fixat încă nivelul de anticorpi protectori, mai ales că depinde de aparatul la care te testezi, nu are o valoare de referință”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist ieșean.

Vaccinul anti-COVID-19 ar putea fi administrat sezonier, asemenea celui împotriva gripei de sezon

Reprezentanții serului anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech și cei ai companiei Moderna susțin că vaccinurile au o eficiență de 90 la sută împotriva coronavirus chiar și la 6 luni după rapel. Moderna lucrează la noi versiuni ale vaccinului pentru tulpina sud-africană, după ce riscul infectării cu această nouă tulpină crește. Rata de eficiență a vaccinurilor este de 90 la sută împotriva tuturor formelor de COVID-19 și de 95 la sută împotriva cazurilor severe. În ceea ce privește riscul de infectare cu coronavirus după prima doză, potrivit unui studiu din Statele Unite ale Americii (SUA), vaccinurile anti-COVID-19 create de Pfizer și compania Moderna îl scad cu până la 80 la sută la două săptămâni după administrare. Un alt studiu realizat în SUA a arătat că vaccinul AstraZeneca are o eficiență de 76 la sută în prevenirea bolii simptomatice și de 100 la sută împotriva celei severe și a spitalizarii.

„Oricare dintre aceste vaccinuri nu se știe pentru cât timp sunt valabile pentru că nu a fost timpul necesar ca să se finalizeze studiile pentru perioade lungi, întrucât noi îl avem la dispoziție de abia câteva luni. Se spune că ar fi valabile aceste vaccinuri ca administrare ca și cel de gripă, sezonier. Ba chiar mai puțin de 12 luni și eficiență, chiar 4-6 luni. Cam acesta este timpul care se apreciază a fi valabil pentru vaccinare, indiferent despre care tip de vaccin vorbim. Vaccinurile, și vorbim de toate, pentru că diferențele între ele sunt nesemnificative, ne protejează să facem forme grave de boală. O persoană care s-a vaccinat poate să contracteze o tulpină și să fie în felul acesta sursă de infecție, pentru că virusul se cantoneză la nivelul aparatului respirator superior și de aici persoana respectivă poate fi sursă de infecție”, a adăugat medicul infecționist ieșean.

Vaccinul are o eficiență de până la 50 la sută împotriva tulpinilor din Brazilia și din Africa de Sud

Tulpina din Marea Britanie este acoperită într-o proporție mai mare de vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca. În cazul tulpinilor din Brazilia și din Africa de Sud, vaccinurile au o eficiență de circa 50 la sută. Medicii sunt de părere că este nevoie de un ser care să protejeze împotriva tuturor tulpinilor apărute.

„În ceea ce privește acoperirea, toate aceste vaccinuri au început să fie studiate în momentul în care era o singură tulpină. Între timp, acest virus a suferit mutații și au apărut alte și alte tulpini. Din fericire, tulpina care este majoritară în acest moment în țara noastră, cea din Marea Britanie, este acoperită de aceste vaccinuri. Dar, tulpina din Brazilia și cea din Africa de Sud, sunt acoperite într-o proporție mult mai mică, în jur de 50 la sută, iar acea nouă tulpină cu mutația E484K din Japonia se pare că nu este acoperită deloc de aceste vaccinuri.

Ca urmare, tot ceea ce înseamnă studii științifice și cercetări sunt în deplină derulare și în dinamică pentru că trebuie să se ajungă la un numitor comun ca și la gripă, astfel să se ajungă la un vaccin care să acopere un număr cât mai mare de mutații ale acestor tulpini. Cred că mai curând se va face un alt vaccin, deci s-ar putea face o altă doză, dar abia după 7-8 luni vom vedea”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu