Boli si tratamente

Cat de grave sunt monturile?

Publicat: 12 ian. 2011
7

Multa lume crede ca montul reprezinta un os sau un cartilaj nou aparut. In realitate, monturile reprezinta proeminenta capului metatarsian prin deplasarea sa mediala catre interiorul piciorului, iar halucele („degetul mare”) se deplaseaza catre degetele vecine, pe care le impinge si le deformeaza progresiv.

Monturile nu ne pun sanatatea in pericol, insa daca dor si ne fac mersul si incaltarea dificile este necesara interventia chirurgicala. Potrivit medicilor, aceasta deformare apare mai degraba la femei decat la barbate, pentru ca ele au o anumita sensibilitate a ligamentelor.

Cauzele

Cauzele acestei afectiuni nu se cunosc, insa, potrivit dr. Marius Uscatu, chirurg ortoped, sunt cativa factori favorizanti:

  • tipul constituţional al piciorului (raporturi particulare de lungime intre oase) sau, mai rar, deformaţii de tip „picior plat” sau „picior scobit”;
  • laxitatea ligamentara tipic feminina si condiţionata hormonal explica preponderenta net feminina (peste 95% din cazuri) si accelerarea evolutiei la pubertate, sarcina si menopauza.
  • obezitatea, bolile inflamatorii de tip poliartrita reumatoida sau unele boli congenitale;
  • unele traumatisme sau amputaţiile degetelor.
  • contrar celor afirmate pana in prezent, incaltamintea nu produce „monturile”, ci doar agraveaza evolutia celor deja aparute.

Cel mai des durerea este minoră, provocată de catre un pantof prea stramt, dar in stadii evoluate poate fi permanenta si importanta, chiar nocturna, jenand mersul si provocand scaderea calitatii vietii. Inevitabil, evolutia estre catre agravare, dar ritmul acesteia este lent, intinzandu-se pe durata a zeci de ani. Apar durerile si bataturile plantare (metatarsalgii), deformarea ireversibila a degetelor in grifa, pana la deformatia finala de tip „triunghiular” al antepiciorului.

Cum sa ne alegem pantofii pentru a nu agrava monturile

Remediile naturiste nu au efect 

Medicii sustin ca multi dintre pacientii cu monturi care le-au cerut ajutorul s-au orientat inainte spre leacurile babesti. Acestea insa nu au niciun rezultat. Asa ca, luati-va gandul de la tinctură de iod, de tataneasa, de rostopasca sau varza, pentru ca nu veti scapa de monturi!

Tratamentul nechirurgical presupune igiena piciorului, incaltaminte confortabila, in functie de marimea si forma piciorului, sustinatori plantari si unguente antiinflamatoare. Atentie insa la ortezele de corectie a monturilor, deoarece agraveaza problema. Deformatia e una definitiva si orice incercare fortata de redresare creste presiunea si agraveaza monturile. 

Mers normal dupa o zi de la operatie

Atunci cand tratamentul nechirurgical nu este insuficient trebuie sa ne adresam ortopedului, care nu doar va taia montul, ci va trata si cauza, realiniind degetul mare cu urmatorul deget. Medicii sustin ca dupa o astfel de interventie, pacientul poate merge normal, chiar de a doua zi, iar cicatricea este aproape invizibila dupa un an. Daca ambele picioare au monturi, nu se vor opera in acelasi timp. Spitalizarea dureaza una-doua zile.

Adauga un comentariu