Religie

Cat de igienic si sanatos e sa te impartasesti cu aceeasi lingurita! Contractarea sau chiar raspandirea unor boli – marturie adevarata, cutremuratoare, din zilele noastre

Publicat: 14 mart. 2018

Sfintele Taine si o poveste adevarata din zilele noastre

Exista astazi in randul unor credinciosi o teama ca impartasirea din acelasi potir cu Sfintele Taine ale lui Hristos ar putea fi un „procedeu neigienic”, care sa duca la contractarea sau chiar raspandirea unor boli. Aceasta este o frica lipsita de evlavie, cu totul alta decat „frica lui Dumnezeu” cu care ii cheama preotul pe dreptslavitori sa se apropie de Sfantul Potir.

In acest context, unul din glasurile rasunatoare ale Ortodoxiei de astazi, Mitropolitul grec Nicolae al Mesoghiei, a simtit nevoia sa intareasca cateva lucruri pe care s-ar zice ca unii le-au uitat sau le trec cu vederea:

„De secole se impartasesc crestinii, bolnavi sau sanatosi, din acelasi potir, cu aceeasi lingurita – niciodata nu se spala, niciodata nu se curata si niciodata nu s-a observat nimic, nici o imbolnavire. Preotii spitalelor impartasesc credinciosii si bolnavii, iar acestora nu li se intampla nimic. Sfanta Impartasanie este tot ce-i mai sfant in Biserica noastra, cel mai bun medicament pentru trup si suflet. Aceasta este cea mai mare invatatura si experienta a Bisericii noastre. La cati nu cred in minunea Invierii Domnului, la cati ironizeaza nasterea Lui din Fecioara, la cati tagaduiesc buna mireasma a sfintelor moaste, la cati desconsidera sfintele moaste, la cati uneltesc impotriva Bisericii noastre, la cati cer sa dispara si cea mai mica urma de credinta din sufletele noastre – firesc este sa incerce sa se foloseasca si de aceasta noua gripa ca sa se ia de Sfanta noastra Impartasanie.

Faptul ca Anglicanii si Catolicii au hotarat sa previna transmiterea prin impartasanie a bolii in Anglia si Noua Zeelanda arata imensa distanta dintre Biserica noastra Ortodoxa (care este euharistica, care traieste, crede si propovaduieste Taina) si celelalte grupari religioase (care, fara sa vrea, accepta astfel lipsa Duhului si a lucrarii lui Dumnezeu in asa-zisele lor taine, precum si lipsa lor de identitate bisericeasca).

Viata fara Sfintele Taine seamana cu o boala grava fara medicament. Din pacate, marea problema nu este acest virus al gripei porcine, asa cum sustin unii si presa, si nici virusul panicii mondiale, asa cum sustin colegiile medicale, ci este virusul lipsei de evlavie si microbul putinei credinte. Si cea mai buna injectie este participarea noastra fara datorii si cu constiinta curata la Taina Sfintei Impartasanii”.

Si iata ca Dumnezeu a randuit, pentru intarirea celor slabi in credinta si bucuria tuturor dreptslavitorilor, o intamplare care sa vadeasca ca Sfintele Taine sunt cu adevarat lucratoare „spre tamaduirea sufletului si a trupului”. In luna iunie 2009, pe pagina de internet a parohiei ortodoxe Bunavestire din Cranston, Rhode Island (S.U.A.), printre multe alte stiri, evenimente si anunturi, este relatata si povestea unei minuni: povestea unei tinere care nu credea in taina Sfintei Euharistii.

Taja Ray, de 19 ani, enoriasa a parohiei mai sus-amintite, avea de aproape intreaga viata o severa conditie patologica neurologica. In ultimii ani, de la mutarea in Rhode Island, starea ei s-a inrautatit progresiv. In urma investigatiilor medicale, s-a descoperit ca sufera de o malnutritie cauzata de boala celiaca, pe care o avea de la nastere, fara sa stie – adica organismul ei nu poate procesa glutenul din faina de cereale. Mai exact, organismul respinge glutenul in intestine si intestinele inceteaza sa mai absoarba nutrienti. Tratamentul in acest caz este unul dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz, precum si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Regimul trebuie urmat intreaga viata.

Intr-o Duminica, Taja Ray s-a pregatit impreuna cu familia ei sa se impartaseasca. Insa, inspaimantata de ultimele crize violente prin care a trecut din cauza bolii – ameteala, stare confuza, senzatie de paralizie a picioarelor si, probabil, a suferit chiar si un atac de cord! – a vrut sa refuze impartasania, zicandu-si ca painea din Sfantul Potir contine gluten.
Mama ei, insa, care a petrecut toti cei 19 ani in rugaciune pentru fiica sa, a incurajat-o sa se impartaseasca fara ezitare. „Niciodata Dumnezeu nu-i da cuiva o boala care sa nu-i ingaduie sa se aproprie de Sfanta Euharistie” – i-a soptit ea. Cu teama ca ar putea suferi mai multe zile la rand, Taja a ascultat-o totusi pe mama ei si s-a impartasit. Ba, mai mult, a luat apoi si anafora. A asteptat apoi resemnata sa i se faca rau si sa fie dusa la spital.

Dar, spre marea uimire a fetei, s-a savarsit o minune in acea zi obisnuita de Duminica: nu a patit nimic toata ziua! De atunci, aceasta minune se repeta de fiecare data cand primeste Sfanta Euharistie sau anafura – pe cand, daca inghite accidental alimente ce contin gluten, are nevoie de internare de urgenta.

Aceasta este, iata, Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos, pe care portile iadului nu o vor birui, cu atat mai putin vreo boala, vreun microb sau pandemie de gripa porcina – sau orice nume ar avea ea!
(Articol aparut in Revista Familia Ortodoxa nr.8)
Sursa: http://altarulcredintei.md.loading...

Adauga un comentariu