News Flash:

Cat de important este sa reciclam sticla!?

21 Iulie 2004
1516 Vizualizari | 0 Comentarii
Sticla este 100% reciclabila, recuperarea ei salvand un volum important de resurse energetice. Fabricarea sticlei din cioburi consuma mult mai putina ernergie decat fabricarea ei din materiile prime de baza. Sticla reciclata se foloseste la fabricarea recipientelor pentru bauturi sau pentru hrana, precum si ca izolator оn constructii. In mod normal sticla clara (incolora) recuperata serveste la fabricarea produselor din sticla clara, оn timp ce sticla colorata se foloseste la realizarea produselor colorate. Din acest motiv, unele programe de recuperare cer cetatenilor separarea pe culori a sticlelor recuperate. Alte programe executa aceasta sortare ulterior colectarii. Cum resturile de hrana ramase оn recipientele de sticla atrag insecte, cetatenilor americani li s-a cerut sa spele sticlele anterior includerii lor оn procesul de colectare/sortare. In timp ce dezlipirea etichetelor nu este necesara, unele programe cer ca sticlele sa fie depuse fara dopuri sau coliere metalice. Programele de recuperare din comunitatile americane cer imperativ ca printre recipientele de sticla sa NU se amestece sticla de geamuri, ceramica, becuri sau tuburi fluorescente, aceste componente putand aduce prejudicii echipamentelor care prelucreaza sticla recuperata.
Toti producatorii autohtoni de bauturi оmbuteliate оn ambalaje de sticla returnabile sau reutilizabile specifica acest lucru pe eticheta ambalajelor, dar nu folosesc sisteme de marcare si identificare. Nici un producator autohton de bauturi imbuteliate оn ambalaje de sticla incolora GL 70, verde GL 71 si bruna GL 72, nereturnabile, nu foloseste sistemele de identificare din Anexa 3 a HG 349/2002.
Din nou am observat folosirea "Punctului Verde" оnainte ca Romania sa fi aderat la acest sistem de recuperare si reciclare, precum si a "Buclei lui Moebius".
Cumparati, daca este posibil, bauturi sau produse lactate оn recipiente de sticla. Evitati ambalajele de aruncat din metal, material plastic si оn special cele facute din materiale compozite (Tetra-Pak). Daca totusi cumparati produse оn ambalaje de aruncat, preferati ambalajele din sticla.
Borcanele din sticla ar putea fi folosite bine la pastrarea resturilor, cat si a sosurilor sau dulceturilor pe care le faceti dumneavoastra оnsiva etc.
Numai buteliile din sticla trebuie puse оn containerul de sticla. Cutiile, materialele plastice si hartia polueaza materia prima care este sticla. Оndepartati, pe cat posibil, dopurile sau capsulele sticlelor, decoratiile din aluminiu sau plumb, precum si etichetele.
Metalele, ceramica, portelanul si faianta provoaca daune оn momentul recuperarii sticlei. Deci, nu trebuie puse оn containerul de sticla. Acelasi lucru e valabil si pentru sticla plata, cristalul si sticla refractara.

STIATI Cе....
Sticla este transparenta, nedeformabila, inodora si insipida, etansa la gaze si lichide si rezistenta la cea mai mare parte a produselor chimice; materiile prime necesare la fabricarea sticlei sunt: nisipul (cuartul), soda, varul, feldspaltul, diverse elemente. Aceste substante de baza sunt, cu siguranta, disponibile оn cantitati suficiente; exploatarea materiilor prime presupune un consum mare de energie utilizata la fabricarea sticlei.

SFATURILE NOASTRE: RECUPERAREA STICLEI ARUNCATE
Reciclarea sticlei este o istorie fara sfarsit. Spre deosebire de materialele plastice sau hartie, sticla aruncata poate fi reciclata la nesfarsit.
Teoretic, este posibil sa:
Se fabrice noi recipienti din sticla pornind de la aproape 100% cioburi din sticla si aceasta fara pierderea calitatii.

RECICLAREA STICLEI ARE ALTE AVANTAJE:
Producerea de sticla noua antreneaza intens o poluare a mediului оnconjurator, datorata, оntre altele, marelui consum de energie оn cadrul procesului de fuziune, precum si poluantilor care se degaja оn atmosfera.
Aceasta poluare, precum si altele pot fi reduse daca se utilizeaza ca materie prima sticla aruncata. De exemplu, daca 80% din sticla aruncata se utilizeaza оn productie, economia de energie este de aproximativ 25%.
Totusi, calitatea sticlei aruncate, colectate separat, este decisiva. Trebuie doar sa stim cum poate fi recuperata aceasta sticla.
Industria de reciclare plateste mult mai mult pentru bucatile de sticla triate оn functie de culoare (mai ales pentru sticla alba) decat pentru sticla mixta, dat fiind faptul ca nu mai este nevoie sa se faca o triere suplimentara ceea ce necesita un personal numeros, costuri mai mari, decat daca sticla este deja sortata. De aceea, trebuie ca pe viitor sa se colecteze recipientele de sticla оn containere concepute pe culori diferite ale sticlei.
Оn procesul de prelucrare, este indispensabil totusi sa se realizeze un tratament al cioburilor de sticla. Sunt necesare operatiuni de sortare manuala si automata a urmatoarelor materiale:
- metale, ceramica, hartie, plastic, precum si altor substante.
Colectarea si reciclare deseurilor din sticla este foarte importanta, atat pentru protectia mediului оnconjurator, cat si pentru economisirea energiei.

Ana-Maria Timofte
Birou Protectia Mediului
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1219 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012533 (s)